Музичний твір як об’єкт авторського права: поняття, ознаки та проблемні аспекти цивільно-правового регулювання в Україні - Степанець, Юрій Леонідович; Степанець, Ю. Л.; Stepanets, Yurii L. (Одеса : Гельветика, 2021)
У статті досліджуються загальні положення про музичний твір як одного з видів у системі об’єктів авторського права, передбаченого нормами права інтелектуальної власності за ЦК України та Законом України «Про авторське право і суміжні права». Здійснюється аналіз норм чинного цивільного законодавства України щодо визначення ознак музичного твору й формулюється його поняття. Публікація актуалізує питання музичного твору як одного з найбільш затребуваних видів об’єктів авторських прав, який, безспірно, став цінним продуктом діяльності людини не тільки з моральної, духовної, а і з економічної точки зору. Виявлено, що невеликий досвід реалізації авторського права в Україні дав змогу визначити його основні переваги й недоліки, виправлення яких є важливим завданням законодавця для ефективної роботи всього інституту. З’ясовано, що одним із проблемних аспектів правового регулювання в музичній індустрії є взаємини між автором-виконавцем і звукозаписуючою компанією (лейблом), оскільки контракти між лейблом та автором музичних творів найчастіше містять складні умови і складаються таким чином, що пересічна людина без спеціальної юридичної освіти може не врахувати всі нюанси. Це призводить до того, що договір укладається на невигідних для виконавця умовах. Узагальнюються наукові дослідження, у яких аналізуються схожі відносини. Розглядаються основні проблеми чинного законодавства щодо результатів інтелектуальної діяльності в галузі музики на сучасному етапі, висвітлюються проблемні аспекти правового регулювання особливостей суб’єктного складу авторів музичних творів і взаємин між автором-виконавцем і звукозаписуючою компанією (лейблом), проблеми правової охорони ф захисту авторських прав. Зроблено висновок, що чинні норми цивільного права є занадто загальними й не враховують усіх нюансів і складнощів організації музичної індустрії в умовах розвитку музичного бізнесу й нових технологій в Україні і світі. На основі системного аналізу положень нормативно-правових актів і їх практичного застосування внесено пропозиції щодо вдосконалення законодавства України в цій сфері. Доводиться необхідність залучення для вдосконалення чинної нормативної бази у сфері шоу-бізнесу, зокрема в розрізі питання щодо музичного твору, не тільки фахівців у галузі права, а й людей, обізнаних, і тих, які безпосередньо беруть участь в організації музичної індустрії.

The article examines the general provisions of a musical work as one of the types in the system of copyright, provided by the rules of intellectual property law under the Civil Code of Ukraine and the Law of Ukraine “On Copyright and Related Rights”. The analysis of norms of the current civil legislation of Ukraine concerning definition of signs of a musical work is carried out and its concept is formulated. The publication actualizes the issue of a musical work as one of the most popular types of copyright objects, which has undoubtedly become a valuable product of human activity not only from a morally spiritual but also from an economic point of view. It was found that little experience in the implementation of copyright in Ukraine has revealed its main advantages and disadvantages, the correction of which is an important task of the legislator for the effective operation of the entire institute. It was found that one of the problematic aspects of legal regulation in the music industry is the relationship between the performer and the record company (label), as contracts between the label and the author of musical works often contain complex conditions and the average person without special legal education can not take into account all the nuances. This leads to the fact that the contract is concluded on unfavorable terms for the contractor. The article summarizes scientific research, which analyzes similar relationships. The main problems of the current legislation on the results of intellectual activity in the field of music at the present stage are considered, the problematic aspects of legal regulation of the subject composition of authors of musical works and the relationship between the author-performer and the record company and the problems of legal protection and copyright protection. It is concluded that the existing rules of civil law are too general and do not take into account all the nuances and complexities of the music industry in the development of the music business and new technologies in Ukraine and the world. Based on a systematic analysis of the provisions of regulations and their practical application, proposals have been made to improve the legislation of Ukraine in this area. There is a need to involve not only legal professionals, but also people who are knowledgeable and those who are directly involved in the organization of the music industry in order to improve the existing regulatory framework in the field of show business, in particular in terms of music.
Степанець Ю. Л. Музичний твір як об’єкт авторського права: поняття, ознаки та проблемні аспекти цивільно-правового регулювання в Україні / Ю. Л. Степанець // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / Є. О. Харитонов (голов. ред.), О. І. Харитонова (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.), редкол.: С. В. Ківалов, В. В. Завальнюк [та ін.]. - Одеса : Гельветика, 2021. – Вип. 42. – С. 24-29.
Keywords: Цивільний кодекс України; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; музичний твір; авторське право; об’єкт авторського права; ознаки музичного твору; автор; шоу-бізнес; право інтелектуальної власності; музика; творча діяльність; суб’єкт авторського права; автор-виконавець; звукозаписуюча компанія; лейбл; Civil Code of Ukraine; musical work; copyright; copyright object; signs of a musical work; author; show business; intellectual property law; music; creative activity; copyright subject; author; performer; record company; label