Анексія Криму та міжнародне право - Севостьянова, Н. І.; Севостьянова, Н. И.; Sevostyanova, N. I. (Одеса : Фенікс, 2015)
У даній статті досліджується право на самовизначення, його характеристика, а також форми реалізації. Розкрито трансформацію розуміння цього права та методів його реалізації у зв’язку з історичним розвитком суспільства та міжнародного права. Звертається увага на те, що історії відомі випадки спекулювання правом на самовизначення з метою дестабілізації ситуації у окремих регіонах та реалізації геополітичних амбіцій держав. Досліджено практику організації та проведення референдумів на основі демократичних принципів. Наводиться аналіз невідповідності референдуму, який було проведено навесні 2014 року у Криму загальноприйнятій практиці проведення референдумів.
Севостянова Н. І. Анексія Криму та міжнародне право / Н. І. Севостьянова // Актуальні проблеми політики зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. ред.), Л. І. Кормич (заст. голов. ред.), М. А. Польовий (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2015. – Вип. 56. – С. 114-122.
Keywords: право на самовизначення; міжнародне право; геополітичні амбіції держав; дестабілізація ситуації у окремих регіонах; Крим; проведення референдумів на основі де мократичних принципів; невідповідность Кримського референдуму навесні 2014 року; право на самоопределение; международное право; геополитические амбиции государств; дестабилизация ситуации в отдельных регионах; Крым; проведение референдумов на основе демократических принципов; несоответствие Крымского референдума весной 2014 года; the right to self-determination; international law; geopolitical ambitions of states; destabilization of the situation in individual regions; Crimea; referenda on the basis of democratic principles; inconsistency of the Crimean referendum in the spring of 2014