Найм житла у радянський період історії України: цивільно-правовий аспект - Швидка, Вікторія Георгіївна; Швидка, Виктория Георгиевна; Shvidka, Viktoriia H. (My University, 2014)
У статті досліджується розвиток договору найму житлового приміщення за радянським законодавством, його відокремлення від договору майнового найму, основні законодавчі акти, які закріплювали відносини житлового найму. Головна увага приділяється розгляду договору найму житла, предмет якого перебував в індивідуальній власності громадян. Робиться висновок, що за радянських часів регулювання договору найму житла перешло з цивільного до публічно-правового, що стало поштовхом для розвитку житлового права та житлового законодав ства.

В статье исследуется развитие договора найма жилого помещения в советском законодательстве, его отделение от договора имущественного найма, основные законодательные акты, которые закрепляли отношения жилищного найма. Главное внимание уделяется рассмотрению договора найма жилища, предмет которого находился в индивидуальной собственности граждан. Делается вывод о том, что в советское время регулирование договора найма жилища перешло из гражданского в публично-правовое, что послужило толчком для развития жилищного права и жилищного законодательства.

This article examines the development of tenancy agreement in the Soviet legislation, its separation from the contract of tenancy, major legislation acts which fixed tenancy recruitment relationship. The main attention is paid to the employment agreement of the home demise, which was subject to personal property of citizens. It is concluded that in the Soviet era the regulation of the contract of lease of civil dwelling passed to public law, which served as an impetus for the development of housing rights and housing legislation.
Швидка В. Г. Найм житла у радянський період історії України: цивільно-правовий аспект / В. Г. Швидка // Часопис цивілістики. – 2014. – Вип. 17. – С. 223-227.
Keywords: договір найму житлового приміщення; радянське житлове право; житлове законодавство; індивідуальний житловий фонд; ордер; найм житла; договор найма жилого помещения; советское жилищное право; жилищное законодательство; индивидуальный жилищный фонд; ордер; наем жилья; tenancy agreement; the Soviet housing law; housing law; individual housing; warrant; rental housing