Робот-полицейский как американский Иисус Христос будущего - Райхерт, К. В.; Rayhert, K. W. (My University, 2016)
Предложенная П. Верхувеном в кинофильме 1987 года «Робот-полицейский» концептуальная метафора «Робот-полицейский как американский Иисус Христос будущего» является частью сатиры на апокалиптические настроения американцев в рейгановскую эпоху (1980-е годы): Робот-полицейский в буквальном смысле выступает как спаситель, так как, будучи по своей функции полицейским, он должен спасать людей в данном случае от нарушителей закона. Более того, Робот-полицейский выступает в роли некоего морального авторитета, моральным стандартом для которого является физическая ликвидация преступников. С помощью этой метафоры П. Верхувена указывает на гибридную природу Иисуса Христа: в новозаветной мифологии Иисус – это гибрид бога и человека, в будущем Иисус может оказаться гибридом человека и машины, киборгом. Представление П. Верхувеном Иисуса Христа в образе Робота-полицейского является указанием на то, что создателем бога и религии является человек, а не то, что бог является создателем человека и религии. П. Верхувен предлагает альтернативный вариант развития событий после распятия Иисуса Христа: воскресший Иисус Христос, переживший серьёзнейшую психическую травму (насильственную смерть на кресте), не проповедовал о Царстве Божьем или о любви к ближнему, а устроил бы очередной геноцид человечества, как ветхозаветный Бог.

Запропонована П. Верхувеном у кінофільмі 1987 року «Робот-поліцейський» концептуальна метафора «Робот-поліцейський як американський Ісус Христос майбутнього» є частиною сатири на апокаліптичні настрої американського суспільства в рейганівську епоху (1980-ті роки): Робот-поліцейський буквально є спасителем, тому що, виконуючи функції поліцейського, він має спасати людей у цьому випадку від порушників закону. Більше того, Робот-поліцейський є певним моральним авторитетом, моральним стандартом для якого є фізична ліквідація злочинців. За допомогою цієї метафори П. Верхувен указує на гібридну природу Ісус Христа: у міфології Нового Заповіту Ісус – це гібрид бога та людини; у майбутньому Ісус може бути гібридом людини та машина, кіборгом. Уявлення Ісус Христа як Робота-поліцейського є вказівкою на те, що людина створила бога й релігію, а не бог створив людину й релігію. П. Верхувен пропонує альтернативний варіант розвитку подій після розп’яття Ісус Христа: Ісус Христос, що воскрес і пережив серйозну психічну травму (насильну смерть на хресті), не став проповідувати Царство Бога чи любов до ближнього, а розпочав позачерговий геноцид людства в дусі Бога зі Старого Заповіту.

In film “RoboCop” (1987) Paul Verhoeven proposed conceptual metaphor “RoboCop as American Jesus Christ of Future” as a part of satire of American apocalyptic grass-roots sentiments of 1980s: RoboCop literally is a Savior because he’s a cop who must save people from criminals. Moreover, RoboCop is the certain moral authority that has the certain moral standard to kill law-breakers. With the conceptual metaphor P. Verhoeven showed hybrid nature of Jesus Christ: as a character of the New Testament Jesus Christ is a hybrid of god and human being, as a character of science fiction Jesus Christ is a hybrid of human being and machine, cyborg. Had conceptualized Jesus Christ as RoboCop, P. Verhoeven showed that human being was a creator of god and religion. P. Verhoeven offered the alternative version of moving events after the Crucifixion of Jesus Christ: what if resurrected Jesus Christ did not preach about Kingdom of Heaven or love for one's neighbor but decided to perpetrate genocide over the psychic trauma (violent death on the cross).
Райхерт К. В. Робот-полицейский как американский Иисус Христос будущего / К. В. Райхерт // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 13. - С. 60-63.
Keywords: Иисус Христос; киборг; кинематограф; метафора; сатира; Ісус Христос; кіборг; кінематограф; метафора; сатира; cyborg; cinema; Jesus Christ; metaphor; satire