Психологічні особливості поведінки жертви домашнього насильства : кваліфікаційна робота - магістерський дослідницький проект 053 «Психологія» - Степаненко, Оксана (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Магістерське дослідження присвячене комплексному аналізу психологічних особливостей поведінки жертв домашнього насильства та вивченню емоційних, когнітивних і поведінкових факторів, що визначають їхні реакції у травматичних ситуаціях. У роботі розкрито специфіку впливу домашнього насильства на внутрішній стан особистості, її самооцінку, механізми подолання стресу, рівень тривожності та відчуття безпеки. Проведено теоретичний аналіз сучасних наукових підходів до розуміння феномену домашнього насильства, зокрема крізь призму травматичного, когнітивно-поведінкового, психодинамічного та соціально-психологічного підходів. Визначено, що поведінка жертв формується під впливом складних внутрішніх процесів, серед яких - навчена безпорадність, почуття провини, залежність від кривдника, високий рівень емоційної напруги та порушення когнітивних установок. Емпіричне дослідження здійснено у формі онлайн-опитування та включало використання стандартизованих психодіагностичних методик (DASS-21, RSES, Brief COPE, IES-R, MSPSS), а також авторської анкети. У дослідженні взяли участь 64 респонденти, які мали досвід різних форм домашнього насильства. Проведений аналіз дав можливість виявити типові емоційні стани постраждалих (висока тривожність, емоційне виснаження, депресивні тенденції), порушення самооцінки, пасивні копінг-стратегії та значний дефіцит соціальної підтримки. Встановлено, що психологічні наслідки домашнього насильства проявляються на різних рівнях - емоційному, поведінковому, когнітивному та соціальному. Значна частина респондентів демонструвала ознаки посттравматичного стресу, знижену самоцінність, труднощі у прийнятті рішень та виражені уникальні стратегії поведінки. Дослідження підтвердило необхідність системної психологічної підтримки постраждалих, що поєднує стабілізацію емоційного стану, роботу з деструктивними переконаннями, відновлення навичок саморегуляції та зміцнення соціальної підтримки. На основі отриманих результатів розроблено комплекс практичних рекомендацій щодо психологічної допомоги жертвам домашнього насильства. Запропонований підхід включає поетапну стабілізацію, корекцію когнітивних спотворень, навчання ефективним копінг-стратегіям, розробку плану безпеки та міждисциплінарну взаємодію спеціалістів. Дослідження підкреслює важливість інтегрованої, чутливої до травми моделі психологічної підтримки, спрямованої на відновлення внутрішніх ресурсів жертв, їхньої автономії, відчуття контролю та здатності до безпечного самостійного життя у майбутньому. The master’s research is devoted to a comprehensive analysis of the psychological characteristics of the behaviour of victims of domestic violence and to the examination of emotional, cognitive, and behavioural factors that determine their reactions in traumatic situations. The study explores the impact of various forms of abuse-psychological, physical, economic, and sexual-on the individual’s internal state, self-esteem, coping strategies, anxiety levels, and overall sense of safety. A theoretical review of contemporary scientific approaches to understanding domestic violence was conducted, including the traumatic, cognitive-behavioural, psychodynamic, and socio-psychological perspectives. The research establishes that victims’ behavioural patterns are shaped by complex internal mechanisms such as learned helplessness, guilt, dependency on the perpetrator, heightened emotional tension, and cognitive distortions formed under prolonged stress. The empirical component of the study was implemented through an online survey and included standardized psychodiagnostic tools (DASS-21, Rosenberg Self-Esteem Scale, Brief COPE, IES-R, MSPSS), as well as an author-developed questionnaire. A total of 64 respondents with experience of domestic violence participated in the research. The findings reveal typical emotional states among victims, including high anxiety, emotional exhaustion, depressive tendencies, reduced self-worth, passive coping strategies, and a significant lack of social support. The study demonstrates that the psychological consequences of domestic violence manifest across emotional, behavioural, cognitive, and social domains. A considerable proportion of respondents displayed signs of post-traumatic stress, difficulties in decision-making, expression of avoidance strategies, and impaired self-regulation. The results confirm the need for comprehensive psychological assistance that combines emotional stabilization, cognitive restructuring, reinforcement of adaptive coping strategies, and the development of safety planning. Based on the empirical findings, a set of practical recommendations for the psychological support of domestic violence victims has been developed. The proposed support model emphasizes trauma-informed, multilevel intervention aimed at restoring personal resources, strengthening autonomy, enhancing emotional regulation, and expanding social support networks. This research highlights the importance of an integrated and trauma-sensitive approach to psychological assistance, designed to help victims regain stability, regain control of their lives, and achieve long-term recovery.
Степаненко О. Психологічні особливості поведінки жертви домашнього насильства : кваліфік. робота - магістер. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / О. Степаненко. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 64 с. – Режим доступу: https://hdl.handle.net/11300/31482
Keywords: домашнє насильство; жертва; психологічна травма; тривога; поведінкові стратегії; емоційний стан; соціальна підтримка; domestic violence; victim; psychological trauma; anxiety; behavioural strategies; emotional state; social support