Об одном роковом заблуждении человечества: утопия перехода от биологической эволюции к эволюции духовной - Шаповал, Владимир Николаевич; Шаповал, Володимир Миколайович; Шаповал, В. Н.; Шаповал, В. М.; Shapoval, Volodymyr M. (Одеса, 2019)
В статье поднимается вопрос о том, какова основная тенденция развития мировой истории, и отстаивается та мысль, что упование на то, что биологическая эволюция вида «человек» сменится духовной, не подтверждается фактами реальной действительности. Современное состояние цивилизации характеризуется глобальным кризисом, затронувшим экономическую, финансовую, социально- политическую, экологическую и другие области. На пороге величайших перемен находится сам человек, телесная и ментальная составляющие которого переживают существенные трансформации. Биологическая эволюция человека, по всем признакам, завершается. Однако, как бы нам этого ни хотелось бы, ее сменит не духовный, а, скорее информационно- технологический этап. Если удастся избежать тотальной цивилизационной катастрофы, перспективы эволюционирования на этом этапе практически безграничны. .

У статті ставиться питання про те, якою є генеральна тенденція розвитку світової історії, і відстоюється думка, що надія на те, що біологічна еволюція виду «людина» зміниться духовною, не підтверджується фактами реальної дійсності. Обгрунтовується проблематичність подолання розриву між належним та існуючим у процесі світової історії. Реальна ситуація в сучасному світі складається таким чином, що вектор цивілізації придбав напрям зовсім не такий, який передбачала класична філософська традиція. Заклики релігійних проповідників і видатних філософів про звернення до духу сьогодні не знаходять відгуку і сприймають ся як анахронізм. Сучасний стан цивілізації характеризується глобальною кризою, що зачіпає економічну, фінансову, соціально-політичну, екологічну та іншу сфери. Розвиток цивілізації сформував не стільки ноосферу, скільки техносферу. Постійно ведучі гру на пониження і спрощення, ця сфера привела до такого стану, коли справжні духовні цінності підмінені безглуздими і жалюгідними сурогатами. Показано, що релігійно-міфологічні способи впливу, розповсюджені в минулому, в сучасності придбали інші форми, стали більш приземленими, безпринципними і цинічними. Показано, що науково-технічний прогрес, який не супроводжується моральним прогресом, спроможний знищити біосферу разом з людиною як такою. Показано, що сучасна людська цивілізація вступила в найгостріший конфлікт з природою. Цей конфлікт загрожує перерости у глобальну катастрофу, яка може привести до загибелі цивілізації та занурення у нове варварство. На порозі надзвичайних змін знаходиться сама людина, тілесна і ментальна складові якої переживають істотні трансформації. Біологічна еволюція людини, за всіма ознаками, завершується. Однак, як би цього не хотілося б, її змінить не духовний, а, швидше за все, інформаційно-технологічний етап. Якщо вдасться уникнути тотальної цивілізаційної катастрофи, перспективи еволюції на цьому етапі практично безмежні.

The article raises the question of what is the general tendency of the development of world history, and argues that the hope that the biological evolution of the species "human" will change spiritual, is not confirmed by the facts of reality. The problematicity of bridging the gap between what is proper and existing in the process of world history is substantiated. The real situation in the modern world is such that the vector of civilization has acquired a direction quite different from that for eseen by the classical philosophical tradition. The calls of religious preachers and eminent philosophers for appeals to the spirit are not answered today and are perceived as anachronistic. The modern state of civilization is characterized by a global crisis affecting the economic, financial, socio-political, environmental and other spheres. The development of civilization formed not so much the noosphere as the technosphere. This realm has led to a state where true spiritual values are replaced by meaningless and pathetic surrogates. It is shown that the religious-mythological ways of influence, spread in the past, have acquired other forms in the present, become more down-to-earth, unprincipled and cynical. It is shown that scientific and technological progress, which is not accompanied by moral progress, is capable of destroying the biosphere with man as such. It is shown that modern human civilization has come into the most acute conflict with nature. This conflict threatens to escalate into a global catastrophe that can lead to the death of civilization and plunge into new barbarism. The man is at the threshold of extraordinary change, whose physical and mental components are undergoing significant transformations. The biological evolution of hunam, by all signs, is coming to an end. However, as it would be desirable, it will be replaced not by the spiritual, but most likely by the information and technological stage. If we can avoid a total civilization catastrophe, the prospects of evolution at this stage are almost limitless.
Шаповал В. Н. Об одном роковом заблуждении человечества: утопия перехода от биологической эволюции к эволюции духовной / В. Н. Шаповал // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2019. - Вип. 24. - С. 3-9. DOI: 10.32837/apfs.v0i24.412
Keywords: человек; цивилизация; кризис; духовная эволюция; информационно - технологическая эволюция; людина; цивілізація; криза; духовна еволюція; інформаційно - технологічна еволюція; man; civilization; crisis; spiritual evolution; information and technology evolution; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Religion/Theology; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::Philosophy subjects