Регламентація наукових досліджень у резолюціях Генеральної Асамблеї ООН - Тицька, Я. О. (My University, 2022)
У рамках статті досліджено аспекти універсальних міжнародно-правових механізмів з питань наукових досліджень, які відображено в резолюціях Генеральної асамблеї (ГА) ООН. Відбито роль комітетів ГА ООН у підготовці й опрацюванні відповідних резолюцій. Відзначено роль періодичних резолюцій ГА ООН «Наука, технології та інновації для розвитку», які відображають однойменні резолюції Економічної та соціальної ради ООН і визначають основні орієнтири для держав і міжнародних організацій у сфері науки. Доведено, що зазначені резолюції встановлюють пріоритети щодо використання науки для подолання глобальних викликів, зокрема для подолання бідності, досягнення продовольчої безпеки, для підвищення сільськогосподарської продуктивності, забезпечення доступу для доступної, надійної, стійкої та сучасної енергетики, боротьби з хворобами, покращення освіти, захисту довкілля та протидії змінам клімату, а також закликають держави й міжнародні організації приділяти особливу увагу подоланню гендерної нерівності у сфері науки та досліджень. Доведено, що наукова діяльність відображена в періодичних резолюціях ГА ООН «Дія атомної радіації», які стосуються наукових досліджень у сфері радіоактивності та ядерної енергетики. Аналогічно аспекти наукових дослі- джень у сфері космосу відбито в періодичних резолюціях ГА ООН «Міжна- родне співробітництво у мирному використанні відкритого космосу». Питання безпекових рамок наукових досліджень у сфері озброєнь відображаються в щорічних резолюціях ГА ООН «Роль науки та технологій у контексті міжна- родної безпеки та роззброєнь». Автор указує на роль для наукового прогресу резолюцій ГА ООН щодо діяльності Університету миру ООН і навчання між- народного права. Доведено значущість окремих резолюцій ГА ООН, які затвер- джуються Асамблеєю без їх проектування її окремими комітетами, такими як серія резолюцій «Світовий океан і морське право».
Тицька Я. О. Регламентація наукових досліджень у резолюціях Генеральної Асамблеї ООН / Я. О. Тицька // Право і суспільство. – 2022. – № 1. – С. 230-236.
Keywords: Генеральна Асамблея ООН; морські дослідження; контроль над озброєннями; космос; наука й технології; наукова діяльність; наукова співпраця; ядерна енергетика