Ґенеза міжнародно-правового регулювання повітряних перевезень - Шелудяков, Роман Сергійович; Шелудяков, Р. С.; Шелудяков, Роман Сергеевич; Sheludiakov, Roman S. (Одеса: Фенікс, 2017)
У статті досліджено історичний розвиток міжнародно-правових засад повітряних перевезень. Визначено, що систему міжнародних угод у сфері повітряних перевезень складають дві підсистеми: публічно- та приватно-правова. Також зазначається, що сьогодні у світі існують два різних правових режими міжнародних повітряних перевезень: 1) відповідно до Монреальської конвенції 1999 р., країнами-учасницями якої є переважна більшість провідних держав; 2) відповідно до Варшавської системи, що продовжує діяти при перевезеннях між країнами, які беруть участь в угодах, що складають цю систему.

В статье исследовано историческое развитие международно-правовых основ воздушных перевозок. Определено, что система международных соглашений в сфере воздушных перевозок составляют две подсистемы: публично- и частноправовая. Также отмечается, что сегодня в мире существуют два различных правовых режима международных воздушных перевозок: 1) в соответствии с Монреальской конвенцией 1999 года, странами-участницами которой является подавляющее большинство ведущих государств; 2) в соответствии с Варшавской системой, продолжающей действовать при перевозках между странами, которые участвуют в соглашениях, составляющих эту систему.

The article analyses the historical development of the international legal bases of air transportation. The system of international agreements in the sphere of air transport is determined to consist of two subsystems: public and private law. It is noted that today in the world there are two different legal regimes for international air transportation: 1) in accordance with the Montreal Convention of 1999 which includes the overwhelming majority of the leading states; 2) in accordance with the Warsaw system, which continues to operate in the transportation between countries that participate in agreements that make up this system.
Шелудяков Р. С. Ґенеза міжнародно-правового регулювання повітряних перевезень / Р. С. Шелудяков // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), А. В. Полухіна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Фенікс, 2017. – Вип. 60. – С. 133-142.
Keywords: повітряні перевезення; Монреальська конвенція 1999 року; Варшавська система; воздушные перевозки; Монреальская конвенция 1999 года; Варшавская система; air transportation; Montreal Convention of 1999; Warsaw system; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE::Other law::International law