Медіакримінологія: концептуальні засади - Федчун, Наталія Олександрівна; Федчун, Н. О.; Fedchun, Nataliia O. (Одеса : Фенікс, 2026)
Медіа виконує величезну роль у наданні інформації для протидії недостовірній інформації чи формування викривленого «образу» злочинності: суспільство отримує інформацію про злочини через випадкові розмови чи чутки, або ж вони можуть почути сирену, коли поліцейська машина мчить дорогою; і в такому випадку супільство буде поінформоване лише частково. Обов’язок журналіста – донести об’єктивну інформацію про злочин або пояснити, наприклад, чому поліцейська машина проїхала повз. Попередні дослідження показали, що суспільна думка стосовно фактичної злочинності та її динаміки є викривленою та гіперболізованою у бік песимізму. А відтак, визначилась потреба у системному та міжкультуральному аналізі злочинності як продукту суспільних відносин, що має здатність до розширеного самовідтворення та здатність до зворотнього вливу на суспільство, де медіа є агентами впливу.
Федчун Н. О. Медіакримінологія: концептуальні засади. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 543-545. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33265
Keywords: медіакримінологія; злочинність; криміналізація суспільства; медіа вплив; кримінальна юстиція; mediacriminology; crime; criminalization of society; media effect; criminal justice