Перелюб (адюльтер) як злочин проти сім’ї - Сікан, Ольга Миколаївна; Сікан, О. М.; Sikan, Olha M.; Sikan, O. M. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті досліджено питання кримінальної відповідальності за перелюб (адюльтер). Приділено увагу історичним аспектам і вивчено наявний міжнародний досвід правового регулювання та охорони відповідних суспільних відносин. Для виявлення історичних закономірностей криміналізації та декриміналізації такого діяння, як перелюб, в кримінальному праві України були визначені такі завдання: встановити, коли вперше у вітчизняному кримінальному праві були передбачені правові санкції за перелюб; виявити хронологічну послідовність динаміки санкцій за зазначений злочин; встановити кореляції виявленого із сучасністю, обґрунтувати вплив подружньої зради на сімейні відносини й запропонувати відповідний механізм їхньої охорони від зазначеного суспільно-небезпечного діяння. Встановлено, що покарання за перелюб уже зустрічається в Старому Заповіті, який відносять до першоджерел найдавніших пам’яток права. Зазначено, що перелюб, як правило, лежить в основі багатьох злочинів, зокрема подружніх вбивств і вбивств, мотивом до яких є ревнощі. Обґрунтовано, що подружня зрада спричиняє руйнівну шкоду сімейним відносинам, які є надважливими для сталого розвитку суспільства й мають належним чином охоронятися з боку держави, а тому відповідні суспільно-небезпечні посягання потребують криміналізації. Наголошено, що кримінально караним перелюб має бути в разі настання суспільно-небезпечних наслідків, таких, як, наприклад, самогубство члена сім’ї (дружини, чоловіка, сина, доньки тощо) або ж у разі втрати вагітності тощо. За ознаками родового об’єкта, що лежить в основі охоронюваних суспільних відносин, вбачається, що зазначений злочин слід розмістити в окремому розділі Кримінального кодексу України «Злочини проти сім’ї». Видовим об’єктом подружньої зради виступають нематеріальні сімейні відносини. Суб’єктом перелюбу може бути як загальний, так і спеціальний суб’єкт.

The article examines the issue of criminal liability for adultery (adultery). Attention is paid to historical aspects and the existing international experience of legal regulation and protection of relevant public relations is studied. To identify the historical patterns of criminalization and decriminalization of such an act as adultery in the criminal law of Ukraine, the following tasks were identified: to establish when for the first time in domestic criminal law provided legal sanctions for adultery; identify the chronological sequence of the dynamics of sanctions for this crime; to establish correlations of the revealed with the present, to substantiate influence of marital infidelity on family relations and to offer the corresponding mechanism of their protection against the specified socially – dangerous act. It is established that the punishment for adultery is already found in the Old Testament, which is considered to be one of the oldest sources of ancient monuments of law. It is noted that adultery, as a rule, is the basis of many crimes, in particular, marital murder and murder motivated by jealousy. It is substantiated that adultery causes destructive damage to family relations, which are crucial for the sustainable development of society and should be properly protected by the state, and therefore the relevant socially dangerous encroachments need to be criminalized. It is emphasized that adultery should be criminally punishable in the event of socially dangerous consequences, such as the suicide of a family member (wife, husband, son, daughter, etc.) or in the event of loss of pregnancy, etc. According to the features of the generic object, which is the basis of protected public relations, it is seen that this crime should be placed in a separate section of the Criminal Code of Ukraine “Crimes against the family”. Intangible family relationships are a specific object of adultery. The subject of adultery can be both a general and a special subject.
Сікан О. М. Перелюб (адюльтер) як злочин проти сім’ї / О. М. Сікан // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 4. - С. 172-179.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; adultery; crimes against the family; jealousy as a motive; marital murder; перелюб; адюльтер; подружня зрада; злочини проти сім’ї; ревнощі як мотив; подружні вбивства