Дебют системного червоного вовчака після перенесеного COVID-19 - Єфременкова, Л. Н.; Єфременкова, Людмила Назарiвна; Yefremenkova, L. N.; Ковалевська, Л. А.; Ковалевська, Людмила Андріївна; Kovalevska L. А.; Врублевська, С. В.; Врублевська, Світлана Володимирівна; Vrublevska, C. V.; Vrublevska, Svitlana Volodymyrivna; Грицик, В. П.; Hrytsyk, V. P.; et al. (Одеса, 2023)
Представлене спостереження за трьома випадками дебюта системного червоного вовчака, що спостерігались через 4-6 тижнів після перенесеної інфекції COVID-19. Всі хворі – жінки, вік – 22, 30 і 52 роки. Інфекцію COVID-19 перенесли в легкій формі. Через 4-6 тиж після нормалізації температури і покращення клінічного стану у обстежених хворих знов з’явилась субфебрильна температура з періодичними підйомами до фебрильної, артралгії запального характеру, еритема вилиць і спинки носа; хвора 52 років додатково відмічала випадіння волосся, сухість і різь в очах, сухість в роті, тяжкість в правій половині грудної клітки. При клінічному та лабораторно-інструментальному дослідженні виявлено, що у всіх представлених випадках наявні клінічні (артрит, дерматит, серозит) і лабораторні (диспротеїнемія, тромбоцитопенія, лейкопенія, прискорення ШОЕ, гіпокомплементемія, наявність антинуклеарного фактора в реакції імунофлюоресценції, антитіл до двоспіральної ДНК, рибонуклеопротеїду, нуклеосом, гістонів та інших) діагностичні критерії СЧВ. У хворої 52 років додатково до критеріїв СЧВ наявні діагностичні критерії синдрома Шегрена. Той факт, що дебют СЧВ виник після перенесеної інфекції COVID-19, потребує подальших досліджень на більш значному клінічному матеріалі і з поглибленим вивченням задіяних у автоімунному процесі ланок патогенезу.

An observation is presented on three cases of the debut of systemic lupus erythematosus, which were observed 4-6 weeks after the infection with COVID-19. All patients are women, aged 22, 30 and 52 years. The COVID-19 infection was mild. 4-6 weeks after the temperature normalization and improvement of the clinical condition, the examined patients again had subfebrile temperature with periodic rises to febrile, inflammatory arthralgia, erythema of the cheekbones and back of the nose; a 52-year-old patient additionally noted hair loss, dryness and pain in the eyes, dry mouth, heaviness in the right half of the chest. An objective examination, laboratory studies in all the cases presented, there are clinical (arthritis, dermatitis, serositis) and laboratory (dysproteinemia, thrombocytopenia, leukopenia, accelerated ESR, hypocomplementemia, the presence of an antinuclear factor in the immunofluorescence reaction, antibodies to double-stranded DNA, nucleosomes, histones, and others) diagnostic criteria systemic lupus erythematosus. In addition to the criteria for SLE, a 52-year-old patient has diagnostic criteria for Sjögren's syndrome. The fact that the onset of SLE occurred after a COVID-19 infection requires further research on more significant clinical material and with an in-depth study of the links of pathogenesis involved in the autoimmune process.
Єфременкова Л. Н. Дебют системного червоного вовчака після перенесеного COVID-19 / Л. Н. Єфременкова, Л. А. Ковалевська, С. В. Врублевська, В. П. Грицик, І. М. Качурова, С. М. Сивий, Т. М. Драга // Вісник морської медицини. – 2023. – № 1 (98). – С. 86-91. DOI http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.7806274
Keywords: Research Subject Categories::MEDICINE; дебют системного червоного вовчака; антинуклеарні антитіла; інфекція COVID-19; debut of systemic lupus erythematosus; antinuclear antibodies; infection COVID-19