Термин «автопоэзис»: историко-философский экскурс - Ергеева, Е. И.; Єргєєва, К. І.; Iergieieva, K. I. (My University, 2017)
Автор рассматривает в статье историко-философские истоки такого термина, как «автопоэзис». Запрос на подобные термины во многом обусловлен такой характерной чертой научной рациональности, как усложнение предмета исследования. Большое внимание уделено этимологии данного слова и его древнегреческим истокам. Фиксируется внимание на работах таких авторов, как У. Матурана и Ф. Варела, И. Пригожин, Э. Янч, Н. Луман, С. Смирнов, В. Савчук, которые используют данный термин в создании физических, социологических и антропологических концепций. Термин, изначально появившийся в научном дискурсе, постепенно переходит в антропологический и общефилософский дискурсы. Сам термин связан с такими фундаментальными понятиями, как «творение» и «развитие».

Автор розглядає в статті історико-філософські витоки такого терміна, як «автопоезис». Запит на такі терміни здебільшого зумовлений такою характерною рисою сучасної наукової раціональності, як ускладнення предмета дослідження. Велику увагу приділено етимології цього слова та його давньогрецьким витокам. Фіксується увага на роботах таких авторів, як У. Матурана і Ф. Варела, І. Пригожин, Е. Янч, Н. Луман, С. Смирнов і В. Савчук, які використовують цей термін у створенні фізичних, соціологічних та антропологічних концепцій. Термін, який спочатку з’явився в науковому дискурсі, переходить у загальнофілософський та антропологічний дискурси. Сам термін пов’язаний із такими фундаментальними поняттями, як «творіння» й «розвиток».

The author considers historico-philosophical sources such term as “autopoiesis”. The inquiry for such terms is mostly influenced by specific feature of modern scientific rationality as complication of subject of the study. The great attention is paid to the etymology of this term and to it Ancient Greek origin. The author stresses on the works of Humberto Maturana, Francisco Varela, Ilya Prigogine, Erich Jantsch, Niclas Luhmann, Serguei Smirnov, Valerii Savchuck who use this term in creation of phisycal, sociological and philosophical concepts. The term that appeared first at the scientific discourse crosses to philosophical and anthropological one. The term is connected with such fundamental concepts as “creation” and “progress”.
Ергеева Е. И. Термин «автопоэзис»: историко-философский экскурс / Е. И. Ергеева // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 15. - С. 53-55.
Keywords: автопоэзис; поэзис; трансдисциплинарный дискурс; автопоезис; поезис; трансдисциплінарний дискурс; autopoiesis; poiesis; transdisciplinary discourse