Право публічного земельного сервітуту - Фролова, Н. В.; Frolova, N. V. (Одеса : Фенікс, 2014)
Доцільність введення поняття «публічний земельний сервітут» є очевидною. Вона обумовлена, насамперед, існуванням права земельного природокористу-вання, яке, на жаль, не завжди реалізується безперешкодно. Велика кількість природних ресурсів, зокрема, водних об’єктів, лісів, земель водного фонду є орендованими, та орендатори не завжди сумлінно виконують свої зобов’язання щодо надання можливості громадянам вільно та безперешкодно користуватися природними ресурсами загального користування. Публічний сервітут може встановлюватися в інтересах держави, те-риторіальної громади, суспільства. Він має забезпечувати здійснення права загального природокористування, безкоштовного доступу громадян до природних ресурсів. Публічний сервітут встановлюється в інтересах необмеженого кола осіб або конкретних осіб. Так, публічний сервітут може встановлюватися для проходу або проїзду через чужу ділянку, прокладання комунікацій, проведення дренажних робіт, встановлення геодезичних та інших знаків, випасання та водопою тварин, сінокосіння, вільного доступу до пляжів, лісу та інших природних ресурсів, що використовуються в порядку загального природокористування.
Фролова Н. В. Право публічного земельного сервітуту / Н. В. Фролова // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 515-517.
Keywords: право публічного земельного сервітуту; право публичного земельного сервитуту; рынок земли; land market; ринок землі; гарантія забезпечення доступу громадян до природних ресурсів загального користування; гарантия обеспечения доступа граждан к природным ресурсам общего пользования; a guarantee of citizens' access to public natural resources; the right to public servitudes