Раціонально-конструктивні методологічні концепти з’ясування специфіки релігії як компетентності студентів соціально та культурно орієнтованих спеціальностей - Клочко, М. О.; Клочко, Н. А.; Klochko, M. O. (My University, 2017)
У статті розглядаються методологічні проблеми висвітлення специфіки релігійних феноменів у процесі підготовки фахівців із соціальної роботи та культурної діяльності. Встановлено, що методологічним підґрунтям професійних компетентностей є уявлення про релігію як складний багатоярусний соціокультурний феномен. Позиціонуються принципи організації навчання, спрямовані на обмеження ризику формування ретардованого типу свідомості.Висвітлено специфіку методологічних засад, які спроможні бути орієнтирами в підготовці студентів спеціальностей, орієнтованих на виховну, соціально захисну, соціально формуючу роботу з різними суспільними групами населення, політико-правову пропаганду, культурно-просвітницьку та культуротворчу діяльність.

В статье рассматриваются методологические проблемы освещения специфики религиозных феноменов в процессе подготовки специалистов по социальной работе и культурной деятельности. Установлено, что методологическим основанием профессиональных компетенций является представление о религии как о сложном многоярусном социокультурном феномене.Позиционируются принципы организации обучения, направленные на ограничение риска формирования ретардированного типа сознания. Освещена специфика методологических основ, которые способны быть ориентирами в подготовке студентов специальностей, ориентированных на воспитательную, социально защитную, социально формирующую работу с различными общественными группами населения, политико-правовую пропаганду, культурно-просветительскую и культуротворческую деятельность.

The article deals with methodological problems of studying the specifics of religious phenomena in the process of training the specialists in the field of social work and cultural activities. It is established that the methodological basis of professional competencies is the idea of religion as a complex multilevel sociocultural phenomenon. The principles of training organization are aimed at limiting the risk of forming a retarded type of consciousness. The specifics of the methodological foundations that can guide the preparation of students specializing in educational, socially protective, socially forming work with various social groups of the population, political and legal propaganda, cultural and educational and culturalcreative activity are highlighted.
Клочко М. О. Раціонально-конструктивні методологічні концепти з’ясування специфіки релігії як компетентності студентів соціально та культурно орієнтованих спеціальностей / М. О. Клочко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 19. - С. 40-43.
Keywords: релігійна культура; релігійна діяльність; релігійна свідомість; релігійне світовідношення; технології навчання; религиозная культура; религиозная деятельность; религиозное сознание; религиозное мироотношение; технологии обучения; religious culture; religious activity; religious consciousness; religious attitude; teaching technologies