Використання мультимедійних технологій у створенні сучасних ігрових застосунків - Задерейко, Олександр Владиславович; Задерейко, О. В.; Zadereiko, Oleksandr V.; Корчовий, Михайло (Одеса : Нац. ун-т. «Одес. юрид. акад.», 2025)
У досліджені розглядається роль мультимедійних технологій у розробці сучасних ігрових застосунків. Проаналізовано основні складові мультимедійної інтеграції: візуальну (рушії Unreal Engine 5, Unity HDRP, трасування променів, PBR-рендеринг), звукову (просторове 3D-аудіо, FMOD Studio, Wwise) та інтерактивну (подієво-орієнтована архітектура, event-driven systems). Розглянуто перспективні напрями розвитку галузі — процедурну генерацію контенту (PCG, PCGML), застосування машинного навчання для адаптивних мультимедійних систем, XR-технології (VR, AR, MR), а також оптимізацію ресурсів (LOD, динамічне масштабування). Окремо висвітлено використання інтерактивних мультимедіа у serious games та хмарних ігрових сервісах. Зроблено висновок, що мультимедійні технології є ключовим фактором формування користувацького досвіду та визначають подальший розвиток геймдизайну. This research examines the role of multimedia technologies in the development of modern game applications. It analyzes the main components of multimedia integration: visual (Unreal Engine 5, Unity HDRP, ray tracing, PBR rendering), audio (spatial 3D audio, FMOD Studio, Wwise), and interactive (event-driven architecture, event-driven systems). Promising areas of industry development are examined — procedural content generation (PCG, PCGML), the application of machine learning for adaptive multimedia systems, XR technologies (VR, AR, MR), as well as resource optimization (LOD, dynamic scaling). The use of interactive multimedia in serious games and cloud-based gaming services is highlighted separately. It is concluded that multimedia technologies are a key factor in shaping the user experience and determine the further development of game design.
Задерейко О., Корчовий М. Використання мультимедійних технологій у створенні сучасних ігрових застосунків. Кібербезпека в сучасному світі: актуальні виклики : матеріали VI Міжнар. наук.-практич. конф. (м. Одеса, 28 листопада 2025 р.). Одеса, 2025. С. 146-149. URL: https://hdl.handle.net/11300/32773 ; https://doi.org/10.32837/11300.32581
Keywords: мультимедійні технології, ігрові застосунки, процедурна генерація контенту, XR-технології, штучний інтелект, геймдизайн, multimedia technologies, gaming applications, procedural content generation, XR technologies, artificial intelligence, game design.