Конституційне право зарубіжних країн : навчально-методичний посібник - Тицька, Яна Олександрівна; Згама, Антоніна Олександрівна; Качурінер, Вікторія Львівна; Tytska, Yana; Zghama, Antonina; Kachuriner, Viktoriia (Одеса : Міжнародний університет, 2026)
Навчально-методичний посібник «Конституційне право зарубіжних країн» розкриває ключові інститути та доктринальні засади конституційного права іноземних держав крізь призму порівняльно-правового аналізу. Структура видання охоплює теми, присвячені загальним засадам конституціоналізму, джерелам конституційного права, особливостям конституцій різних країн, формам правління (монархія, республіка), моделям державного устрою (унітаризм, федералізм), а також організації та взаємодії органів законодавчої, виконавчої та судової влади. Окремі розділи присвячено конституційно-правовому статусу людини і громадянина, механізмам захисту прав і свобод, виборчим системам, партійним системам та інститутам безпосередньої демократії. У посібнику також висвітлено сучасні тенденції розвитку конституційного права, зокрема вплив глобалізації, європейської інтеграції та цифровізації на трансформацію конституційних інститутів. Видання містить програму навчальної дисципліни, плани семінарських занять, питання для самоконтролю, тестові завдання та інші навчально-методичні матеріали, що сприяють систематизації знань і формуванню професійних компетентностей здобувачів освіти.
Тицька Я. О., Згама А. О., Качурінер В. Л. Конституційне право зарубіжних країн : навч.-метод. посібник. Одеса, 2026. 171 с. URL: https://hdl.handle.net/11300/32735 ; DOI: https://doi.org/10.32837/11300.32735
Keywords: конституційне право зарубіжних країн; конституційний лад; права і свободи людини; форма держави; форма правління; державний устрій; політичний режим; джерела конституційного права; конституційний контроль; виборче право; парламент і законодавча влада; судова влада