Теоретико-правова характеристика культурних прав внутрішньо переміщених осіб: методологічні аспекти та практичні засади - Ісаєва, Н. С.; Isaieva, N. S. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті проаналізовано стан забезпечення культурних прав внутрішньо переміщених осіб в Україні. Визначено об’єктивну необхідність підвищення якості й ефективності нормативно-правового регулювання в умовах сучасного ситуативного простору та недооцінку ролі державних інституцій, діяльність яких спрямована на забезпечення врегулювання нагальної потреби реалізації своїх культурних прав внутрішньо переміщеними особами. На законодавчому рівні декларовані культурні права та свободи внутрішньо переміщених осіб реально не дотримуються, колізії й прогалини в чинному законодавстві чинить перешкоди для повноцінної реалізації внутрішньо переміщеними особами своїх конституційних прав і свобод. Так, звичайний громадянин України та внутрішньо переміщені особи мають неоднаковий доступ до ресурсів держави. Проведено системний аналіз дотримання культурних прав і свобод внутрішньо переміщених осіб в Україні, а також акцентовано увагу на необхідності вдосконалення взаємодії державних інституцій з метою урегулювання нагальної потреби реалізації культурних прав внутрішньо переміщеними особами. Акцентовано, що перед Україною став виклик, як і перед іншими державами, котрі зіткнулися з вимушеним переселенням осіб у межах країни, розробити, доопрацювати й удосконалити національне законодавство з метою захисту внутрішньо переміщених осіб на всіх рівнях у межах країни та приведення до відповідності такого захисту міжнародним стандартам. З метою якісного обліку й виявлення культурних потреб внутрішньо переміщених осіб запропоновано авторські зміни до порядку адміністрування Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб і внесення необхідної інформації для обліку та виявлення освітніх потреб внутрішньо переміщених осіб і їхніх дітей. Інтеграція України до Європейського Союзу вимагає переосмислення такої ситуації та відтворення рівного доступу всіх громадян України до своїх культурних прав, незважаючи на статус «внутрішньо переміщена особа». У цьому контексті в Україні особливої актуальності набуває питання гарантування державою реалізації культурних прав внутрішньо переміщеними особами.

The article analyzes the status of cultural rights of internally displaced persons in Ukraine. The objective necessity of improving the quality and effectiveness of regulatory regulation in the context of the current situational space and underestimating the role of state institutions aimed at ensuring the urgent need to exercise their cultural rights by internally displaced persons have been determined. At the legislative level, the declared cultural rights and freedoms of internally displaced persons are not actually respected, and conflicts and loopholes in the current legislation continue to impede the full exercise of their constitutional rights and freedoms by internally displaced persons. The ordinary citizen of Ukraine and internally displaced persons has unequal access to state resources. Analysis of the observance of cultural rights and freedoms of internally displaced persons in Ukraine was conducted, and the emphasis was placed on the need to improve the interaction of state institutions in order to address the urgent need for the exercise of cultural rights by internally displaced persons. It is emphasized that Ukraine has been challenged, as well as other countries, which have been faced with forced displacement of persons within the country, to develop, refine and improve national legislation in order to protect internally displaced persons at all levels within the country and to comply with such protection to international standards. In order to qualitatively account and identify the cultural needs of internally displaced persons, copyright changes have been proposed to the order of administration of the Unified Information Database on Internally Displaced Persons and to enter the necessary information to account for and identify the educational needs of internally displaced persons and their children. The integration of Ukraine into the European Union requires a rethinking of this situation and the restoration of equal access for all citizens of Ukraine to their cultural rights, regardless of the status of “internally displaced person”. In this context, the issue of guaranteeing the state the realization of cultural rights by internally displaced persons is of particular relevance in Ukraine.
Ісаєва Н. С. Теоретико-правова характеристика культурних прав внутрішньо переміщених осіб: методологічні аспекти та практичні засади / Н. С. Ісаєва // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 1. - С. 363-369.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; democracy; cultural rights; right to education; human rights; internally displaced person; children; education; culture; демократія; культурні права; право на освіту; права людини; внутрішньо переміщена особа; діти; освіта; культура