Конституційні засади організації взаємодії ЗМІ з державними органами України в напрямку реалізації принципу відкритості влади - Каплій, Олена Володимирівна; Каплий, Елена Владимировна; Kapliy, Olena V. (My University, 2012)
Однією з основних складових демократизації системи державного управління є забезпечення відкритості та прозорості інститутів влади, створення умов для вільного доступу громадян до суспільно значущої інформації, що гарантує ефективність державного управління, вільний розвиток суспільства, становлення відповідального, патріотичного та активного громадянина. В сучасних демократичних країнах саме ЗМІ є одним з головних посередників у процесі обговорення важливих державних рішень. Від висвітлення в ЗМІ діяльності державних інституцій залежить рівень довіри до них з боку суспільства. Україна, що намагається впровадити європейські стандарти демократичного врядування, взяла на себе зобов’язання забезпечити безперешкодний доступ громадян до інформації та дотримання принципу свободи слова. Тому важливим напрямом державної інформаційної політики України, зважаючи не те, що саме ЗМІ втілюють і репрезентують громадську думку, здійснюють функції спостерігача та контролера законодавчої, виконавчої й судової влади, має бути плідна взаємодія органів державної влади зі ЗМІ, створення сприятливих умов для їх розвитку та професійної діяльності.

Одной из основных составляющих демократизации системы государственного управления является обеспечение открытости и прозрачности институтов власти, создание условий для свободного доступа граждан к общественно значимой информации, гарантирует эффективность государственного управления, свободное развитие общества, становление ответственного, патриотического и активного гражданина. В современных демократических странах именно СМИ являются одним из главных посредников в процессе обсуждения важных государственных решений. От освещения в СМИ деятельности государственных институтов зависит уровень доверия к ним со стороны общества. Украина, которая пытается внедрить европейские стандарты демократического управления, взяла на себя обязательства обеспечить беспрепятственный доступ граждан к информации и соблюдения принципа свободы слова. Поэтому важным направлением государственной информационной политики Украины, учитывая не то, что именно СМИ воплощают и представляют общественное мнение, осуществляющих функции наблюдателя и контролера законодательной, исполнительной и судебной власти, должно быть плодотворное взаимодействие органов государственной власти со СМИ, создание благоприятных условий для их развития и профессиональной деятельности.
Каплій О. В. Конституційні засади організації взаємодії ЗМІ з державними органами України в напрямку реалізації принципу відкритості влади / О. В. Каплій // Юридичний вісник. – 2012. – № 3. – С. 44–49.
Keywords: ЗМІ; державні органи України; принцип інформаційної відкритості влади; проблеми взаємодії ЗМІ з державними органами України; методи спілкування ЗМІ з державними органами України; СМИ; государственные органы Украины; принцип информационной открытости власти; проблемы взаимодействия СМИ с государственными органами Украины; методы общения СМИ с государственными органами Украины; mass media; state organs Ukraine; the principle of information openness of government; problems of interaction of the media with the state bodies of Ukraine; methods of communication media with the state authorities of Ukraine