Правове регулювання видобутку бурштину - Сурілова, Олена Олексіївна; Сурілова, О. О.; Сурилова, Елена Алексеевна; Сурилова, Е. А.; Surilova, Olena O.; Surilova, O. O. (Одеса : Гельветика, 2018)
Стаття присвячена висвітленню особливостей правового регулювання видобутку бурштину в контексті сталого розвитку бурштиноносних регіонів України. Тільки високотехнологічний видобуток бурштину крупними надрокористувачами може забезпечити економічні, екологічні та соціальні інтереси держави та суспільства в цій сфері. Намагання вирішити проблему шляхом легалізації старательського видобутку бурштину та прийняття ряду нормативних документів, які встановлюють особливий порядок використання надр для цієї мети, в той час, коли існує розгалужене законодавство, що регулює порядок надання надр в користування для геологічного вивчення та видобутку корисних копалин та встановлює вимоги щодо екологічної безпеки надрокористування не сприяють вирішенню проблеми та приречені на провал.

Правовое регулирование добычи янтаря. Статья посвящена рассмотрению особенностей правового регулирования добычи янтаря в контексте устойчивого развития янтароносных регионов Украины. Только высокотехнологичная добыча янтаря крупными недропользователями может обеспечить экономические, экологические и социальные интересы государства и общества в этой сфере. Попытки решить проблему путем легализации старательской добычи янтаря и принятия ряда нормативных документов, устанавливающих особый порядок использования недр для этой цели, в то время как существует разветвленное законодательство, регулирующее порядок предоставления недр в пользование для геологического изучения и добычи полезных ископаемых и устанавливает требования по экологической безопасности недропользования не способствуют решению проблемы и обречены на провал.

Legal regulation of amber extraction. The article is devoted to the clarification of the peculiarities of legal regulation of amber extraction in the context of the sustainable development of amber regions of Ukraine. Only high-tech mining of amber by large subsoil users can ensure the economic, ecological and social interests of the state and society in this area. Attempts to solve the problem by legalizing digger’s amber production and the adoption of a number of normative documents establishing a special procedure for the use of subsoil for this purpose, while there is a large-scale legislation regulating the provision of subsoil for use for geological exploration and extraction of minerals and sets requirements for environmental safety Subsoil use does not contribute to solving the problem and is doomed to failure.
Сурілова О. О. Правове регулювання видобутку бурштину / О. О. Сурілова // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 21 / голов. ред. М. В. Афанасьєва ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2018. – C. 111-119.
Keywords: бурштин; нелегальний видобуток; сталий розвиток; старатель; господарсько-правовий механізм; янтарь; нелегальная добыча; устойчивое развитие; старатель; хозяйственно-правовой механизм; amber; illegal extraction; sustainable development; prospector; economic and legal mechanism