Особливості мотивації в осіб з різними типами характеру : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Марценіцена, Маргарита Юріївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню взаємозв'язків між типологічними особливостями характеру та структурою мотиваційної сфери особистості. У роботі здійснено теоретичний аналіз сучасних підходів до розуміння мотивації та типології характеру, проведено емпіричне дослідження мотиваційних профілів представників різних характерологічних типів. Дослідження проводилося на вибірці 120 осіб віком 18-25 років з використанням Патохарактерологічного діагностичного опитувальника, методики діагностики мотиваційної структури особистості В. Мільмана та методики діагностики мотивації досягнення А. Мехрабіана. Виявлено статистично значущі взаємозв'язки між типами характеру та мотиваційними показниками. Гіпертимний тип характеризується високою загальною активністю та соціальною орієнтованістю, сензитивний тип демонструє переважання мотивації уникнення, шизоїдний тип відрізняється домінуванням творчої мотивації при зниженій потребі у спілкуванні. Розроблено практичні рекомендації щодо диференційованого мотиваційного впливу з урахуванням типологічних особливостей характеру для використання в освітній, професійній та консультативній практиці. The qualification work is devoted to the study of the relationships between typological character features and the structure of the individual's motivational sphere. The work provides a theoretical analysis of modern approaches to understanding motivation and character typology, and conducts an empirical study of motivational profiles of representatives of different characterological types. The study was conducted on a sample of 120 people aged 18-25 years using the Pathocharacterological Diagnostic Questionnaire, V. Milman's methodology fordiagnosing the motivational structure of personality, and A. Mehrabian's methodology for diagnosing achievement motivation. Statistically significant relationships between character types and motivational indicators were revealed. The hyperthymic type is characterized by high general activity and social orientation, the sensitive type demonstrates the predominance of avoidance motivation, the schizoid type is distinguished by the dominance of creative motivation with a reduced need for communication. Practical recommendations for differentiated motivational influence have been developed taking into account the typological features of character for use in educational, professional and consultative practice.
Марценіцена М. Ю. Особливості мотивації в осіб з різними типами характеру : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / М. Ю. Марценіцена. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 47 с.
Keywords: мотивація; характер; типологія; особистість; мотиваційний профіль; диференційований підхід; психодіагностика; індивідуальні особливості; motivation; character; typology; personality; motivational profile; differentiated approach; psychodiagnostics; individual features