Суб’єкт контрабанди наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсів або фальсифікованих лікарських засобів - Козярук, Ольга Олександрівна; Козярук, О. О.; Koziaruk, Olha O.; Koziaruk, O. O. (Одеса : Гельветика, 2020)
Суб’єкт злочину разом з об’єктом, об’єктивною та суб’єктивною сторонами є обов’язковим і самостійним елементом будь-якого складу злочину, зокрема, передбаченого ст. 305 КК України. Відсутність суб’єкта виключає наявність складу злочину загалом і зумовлює відсутність підстав для притягнення особи до кримінальної відповідальності. Ознаки, що характеризують суб’єкта, нерозривно пов’язані з усіма іншими елементами складу злочину. Саме своїм суспільно небезпечним діянням суб’єкт завдає шкоди об’єкту посягання, діючи при цьому винно. Незважаючи на те, що положення стосовно суб’єкта злочину є досить усталеними у кримінальному праві, все одно на теоретичному й нормативному рівнях виникають дискусійні питання, пов’язані з визначенням поняття суб’єкта злочину, передбаченого ст. 305 КК України, спеціального суб’єкта злочину, їх ознак та змістовної характеристики, а також доцільності визначення юридичних осіб суб’єктом злочину, що є актуальною проблемою та метою нашого дослідження. У статті проаналізовано теоретичні підходи вітчизняних науковців до визначення поняття суб’єкта злочину, його ознак, встановлено відмінності між загальним та спеціальним суб’єктами злочину, передбаченого ст. 305 КК України. Встановлено та охарактеризовано основні риси відповідальності юридичних осіб зарубіжних держав, виділено значущі ознаки, які можна запозичити для українського законодавства. Водночас наведено позитивні приклади намагань впровадження до вітчизняного законодавства відповідальності юридичних осіб, які, на жаль, поки що не набули реалізації у практичній діяльності. В результаті аналізу вищезазначених думок, положень, позитивного зарубіжного досвіду, враховуючи реалії сьогодення, пропонуємо удосконалення чинного законодавства шляхом впровадження до ст. 305 КК України відповідальності, окрім загального та спеціального суб’єктів, відповідальності юридичних осіб, які виступатимуть як додаткове покарання, не звільняючи від відповідальності винних фізичних осіб.

The subject of the crime, along with the object, the objective party and the mental element, is a mandatory and independent element of any corpus delict, in particular, prescribed in the article 305 of the Criminal Code of Ukraine. The absence of a subject excludes the presence of corpus delict in general and predetermines the absence of grounds for bringing a person to justice. The signs that characterize the subject are linked with all other elements of the crime. It is by his socially dangerous act that the subject inflicts on the object of the encroachment, while acting guiltily. Despite the fact that the position connected to the subject of a crime is quite well-established in criminal law, however, on the theoretical and at the normative levels we can notice some controversial issues related to the definition of the concept of the subject of the crime prescribed in the article 305 of the Criminal Code of Ukraine, a special subject of a crime, their signs and meaningful characteristics, as well as the expediency of defining legal entities as a subject of a crime, which today is a very urgent problem and the goal of our research. There are some analysis of the theoretical approaches of national researchers regarding the definition of the concept of the subject of the crime, its signs, establishes the differences between the common and special subjects of the crime prescribed in the article 305 of the Criminal Code of Ukraine in the article. The main features of the liability of the legal entities of foreign states have been established and characterized, the significant features have been identified that can be also borrowed for Ukrainian legislation. At the same time, there are given positive examples of attempts to introduce liability of the legal entities into domestic legislation, which, unfortunately, have not yet been implemented in practice. As a result of the analysis of the all above thoughts, provisions, positive foreign experience, taking into account the realities, it is proposed to improve the current legislation by introducing to the article 305 of the Criminal Code of Ukraine, in addition to common and special subjects, also liability of the legal entities, which will act as an additional punishment, without exemption from punishment the physical persons who are guilty.
Козярук О. О. Суб’єкт контрабанди наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсів або фальсифікованих лікарських засобів / О. О. Козярук // Юридичний вісник. - Одеса : Гельветика - 2020. - № 6. - С. 351-359.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; common subject; special subject; characteristics of the subject; legal entities; загальний суб’єкт; спеціальний суб’єкт; ознаки суб’єкта; юридичні особи