Принцип субсидіарності у діяльності Європейського Суду з прав людини та необхідність узгодження судової практики - Шевчук, С. В.; Shevchuk, S. V. (Одеса : Фенікс, 2012)
В статті розглядається зміст принципу субсидіарності, сформульованого в контексті застосування Європейської Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. На підставі аналізу практики Європейського Суду з прав людини, автор вказує на необхідність запровадження на національному рівні дієвих механізмів захисту прав людини, а також пропонує низку рекомендацій щодо їх змісту, форми та критеріїв ефективності.

В статье рассматривается содержание принципа субсидиарности, сформулированного в контексте применения Европейской Конвенции о защите прав человека и основоположных свобод. На основании анализа практики Европейского Суда по правам человека автор указывает на необходимость внедрения на национальном уровне действенных механизмов защиты прав человека, а также предлагает ряд рекомендаций касательно их содержания, формы и критериев эффективности.

The article deals with the notion of the subsidiarity principle as stated in the context of the European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms application. Taking into account the jurisprudence of the European Court of Human Rights analysis, the author outlines the necessity to implement, at the national level, some kind of valid mechanisms for the protection of human rights. Besides, a number of recommendations on the substance, shape and the effectiveness of these mechanisms are provided in the article.
Шевчук С. В. Принцип субсидіарності у діяльності Європейського Суду з прав людини та необхідність узгодження судової практики / С. В. Шевчук // Правове забезпечення ефективного виконання рішень і застосування практики Європейського суду з прав людини : зб. наук. cт. Міжнар. наук.-практ. конф. (Одеса, 15 вересня 2012 р.) / за ред. С. В. Ківалова ; НУ «ОЮА». – Одеса : Фенікс, 2012. – С. 82-89.
Keywords: принцип субсидіарності; Європейська Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод; прецедентне право; Ізмірська декларація; Брайтонівська декларація; принцип субсидиарности; Европейская Конвенция о защите прав человека и основоположных свобод; прецедентное право; Измирская декларация; Брайтоновская декларация; subsidiarity principle; European Convention for the Protection of Human Rights and Fundamental Freedoms; case-law; Izmir Declaration; Brighton Declaration