Управління ризиками ІТ-підприємства : бакалаврська робота - Рева, Аніта Юріївна (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
Кваліфікаційна робота на тему «Управління ризиками ІТ-підприємства» на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за спеціальністю 073 «Менеджмент», галузь знань 07 «Управління та адміністрування», містить 6 рисунків, 14 таблиць, 40 літературних джерел за переліком посилань. Робота виконана на 62 сторінках загального тексту та 52 сторінках основного тексту Метою роботи є розробка рекомендацій щодо удосконалення системи управління ризиками ІТ-підприємства на основі комплексного теоретичного аналізу та практичного дослідження діяльності ТОВ «АЙСОФТ». У роботі систематизовано теоретичні основи управління ризиками в ІТ-сфері (поняття, класифікацію, методи ідентифікації та оцінки, моделі та інструменти – NIST CSF, ISO/IEC 27001, NIST AI RMF). Проведено організаційно-економічну характеристику ТОВ «АЙСОФТ», аналіз ризиків підприємства на ринку ІТ-послуг та оцінку існуючої системи управління ризиками. Розроблено пропозиції щодо впровадження комплексної системи управління ризиками та оцінено їх економічну ефективність для підприємства. Результати роботи можуть бути використані при вдосконаленні процесів ризик-менеджменту на малих та середніх ІТ-підприємствах України в умовах цифрової трансформації. Можливими напрямкам подальших досліджень є інтеграція штучного інтелекту та хмарних технологій у системи управління ризиками українських ІТ-компаній. The bachelor’s qualification thesis on the topic “IT Enterprise Risk Management” for obtaining the first (bachelor’s) level of higher education in specialty 073 “Management”, field of knowledge 07 “Management and Administration”, contains 6 figures, 14 tables, and 40 literary sources listed in the references. The work is performed on 62 pages of total text and 52 pages of main text. The aim of the thesis is to develop recommendations for improving the risk management system of an IT enterprise based on a comprehensive theoretical analysis and practical research into the activities of LLC “AYSOFT”. The thesis systematizes the theoretical foundations of risk management in the IT sector (concept and classification of risks, methods of identification and assessment, as well as modern models and tools – NIST CSF, ISO/IEC 27001, NIST AI RMF). An organizational and economic characterization of LLC “AYSOFT” was conducted, the enterprise’s risks in the IT services market were analyzed, and the existing risk management system was evaluated. Proposals for the implementation of a comprehensive risk management system were developed, and the economic efficiency of the proposed measures for the enterprise was assessed. The results of the work can be used to improve risk management processes at small and medium-sized IT enterprises in Ukraine in the context of digital transformation. Possible directions for further research include the integration of artificial intelligence and cloud technologies into risk management systems of Ukrainian IT companies.
Рева А. Ю. Управління ризиками ІТ-підприємства : бакалаврська робота. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. 62 с.
Keywords: РИЗИКИ; ІТ-ПІДПРИЄМСТВО; РИЗИК-МЕНЕДЖМЕНТ; ШТУЧНИЙ ІНТЕЛЕКТ; СТІЙКІСТЬ ІТ-БІЗНЕСУ; RISK; IT COMPANY; RISK MANAGEMENT; ARTIFICIAL INTELLIGENCE; IT BUSINESS RESILIENCE