Рішення Європейського суду з прав людини про громадські організації: уроки для політичних партій - Осауленко, Світлана Вікторівна; Осауленко, Светлана Викторовна; Осауленко, С. В.; Osaulenko, Svitlana V. (Одеса : Гельветика, 2017)
У статті автор звертає увагу на те, що прийняте в 2008 р. Європейським судом з прав людини рішення в справі «Корецький та інші проти України». Це рішення традиційно аналізується як таке, що здійснило істотний вплив на національне законодавство про громадські організації, - адже пан Корецький та інші заявники прагнули здійснити державну реєстрацію утвореної ним громадської організації «Громадянський комітет за збереження дикої (корінної) природи Березняків». Це є цілком логічним та закономірним, тому що через кілька років, у т.ч. на підставі цього Рішення, було скасовано Закон «Про об’єднання громадян» та прийнято Закон «Про громадські об’єднання». Автор доводить, що оскільки свобода асоціацій передбачає утворення не лише громадських організацій, але й політичних партій, аналізоване Рішення має стати у нагоді при вдосконаленні законодавства про політичні партії України.

Решения Европейского суда по правам человека про общественные организации: уроки для политических партий. В статье автор обращает внимание на принятое в 2008 году Европейским судом по правам человека решение по делу «Корецкий и другие против Украины». Это решение традиционно анализируется как существенно повлиявшее на национальное законодательство об общественных организациях, - ведь Корецкий и другие заявители стремились осуществить государственную регистрацию созданной им общественной организации «Гражданский комитет за сохранение дикой (коренной) природы Березняков». Это вполне логично и закономерно, поскольку через несколько лет, в т. ч. на основании этого Решения, был отменен Закон «Об объединениях граждан» и принят Закон «Об общественных объединениях». Автор доказывает, что, так как свобода ассоциаций предполагает создание не только общественных организаций, но и политических партий, рассматриваемое Решение должно быть использовано при совершенствовании законодательства о политических партиях Украины.

Decisions of the European Court of Human Rights on non-governmental organizations: lessons for political parties. In the article, the author draws attention to the fact that in 2008 the European Court of Human Rights decision in the Mr. Koretsky and others vs Ukraine case was adopted. This decision has traditionally been analyzed as having had a significant impact on the national legislation on civic organizations, since Mr. Koretsky and other applicants sought to state registration of the civic organization «The Civic Committee for the Conservation of the Wild (Indigenous) Nature of Berezniakiv», which was formed by it. This is quite logical and logical, because in a few years, including on the basis of this Decision, the Law «On Citizens’ Associations» was abolished and the Law «On Public Associations» was adopted. The author argues that, since freedom of association involves the formation of not only public organizations, but also political parties, the considered decision should be useful in improving the legislation on political parties of Ukraine.
Осауленко С. В. Рішення Європейського суду з прав людини про громадські організації: уроки для політичних партій / С. В. Осауленко // Наукові праці Національного університету «Одеська юридична академія». Т. 20 / голов. ред. М. В. Афанасьєва ; МОН України, НУ «ОЮА». – Одеса : Гельветика, 2017. – C. 126-132.
Keywords: політичні партії; право на об’єднання в політичні партії; свобода об’єднань; свобода асоціацій; об’єднання громадян; политические партии; право на объединение в политические партии; свобода объединений; свобода ассоциаций; объединения граждан; political parties; the right to unite in political parties; freedom of association; freedom of association; association of citizens