Providing navigation safety at seaports of Ukraine: some aspects of state administration - Plachkova, Tetiana M.; Плачкова, Т. М. (Одеса : Гельветика, 2019)
State administration in the field of ensuring the safety of navigation is an essential direction of the state’s activity, the legal basis of which are the norms of international agreements. The leading role of the state and its bodies in the organizationally- legal provision of maritime safety in seaports is a recognized standard of world navigation. At all times, the port’ states were responsible for the safety and security of ships in its own ports, including regulation and reliable and effective maintenance of navigation safety in them. Harbor Masters – as the main, appointed by a state, officials in seaports – are guarantors of the safety requirements of navigation on them. The administrative and legal component of the safety of navigation is the direct involvement of the state (its bodies and officials) in the organization and the legal regulation of this sphere. The bases of such state administration are stipulated in the norms of the international agreements, which became part of the national legislation of Ukraine, and are, in essence, the standards of such provision. At the same time, not always applicable mechanisms of public (state) administration are adequate to the developed situation and correspond to the world practice of navigation, may cause misunderstandings and need to be solved at the present time. Державне адміністрування у сфері забезпечення безпеки мореплавства є суттєвим напрямом діяльності держави, правовим підґрунтям якого є норми міжнародних угод. Провідна роль держави та її органів у організаційно-правовому забезпеченні безпеки судноплавства у морських портах є визнаним стандартом світового мореплавства. У всі часи держави порту відповідали за схоронність та убезпечення суден у власних портах, включаючи регулювання і надійне та ефективне підтримання безпеки судноплавства у них. Капітани морських портів (Harbour Masters) – як головні, призначувані державою, посадові особи у морських портах – є гарантами дотримання вимог безпеки судноплавства у них. Виконання ними своїх обов’язків сприяє забезпеченню безпеки судноплавства не лише в окремих портах, а й в усьому світі. Це забезпечується завдяки пильному контролю технічного та експлуатаційного стану суден, надання дозволів на вихід суден з портів лише тим, що відповідають вимогам безпечного плавання. При цьому, капітани морських портів є важливим, проте лише одним з багатьох складників системи державного адміністрування безпеки мореплавства. Автор відзначає, що адміністративно-правова складова забезпечення безпеки мореплавства полягає у безпосередній участі держави (її органів та посадових осіб) у організації та правовому регулюванні цієї сфери. Основи такого державного адміністрування передбачені у нормах міжнародних угод, що стали частиною національного законодавства України, та є, за своєю суттю, стандартами такого забезпечення. При цьому, не завжди застосовувані механізми публічного (державного) адміністрування є адекватними складеній ситуації та відповідають світовій практиці мореплавства, можуть викликати непорозуміння та потребують на теперішній час негайного вирішення.
Plachkova T. Providing navigation safety at seaports of Ukraine: some aspects of state administration / T. Plachkova // Lex Portus : юрид. наук. журн. / редкол. : С. В. Ківалов (голов. ред. ради), Б. А. Кормич (голов. ред.), Т. В. Аверочкіна (наук. ред., відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА", ГО "МА Святий Миколай". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2019. - № 2. – C. 41 - 57.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; державне адміністрування; безпека мореплавства; морські порти; капітани морських портів; государственное администрирование; безопасность мореплавания; капитаны морских портов; state administration; maritime safety; harbor masters; seaports