Етнонаціональна політика як фактор державотворення в Україні - Юрченко, Микола Миколайович; Юрченко, Николай Николаевич; Yurchenko, Mykola M. (My University, 1999)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата політичних наук за спеціальністю 23.00.02 – політичні інститути та процеси. – Одеська державна юридична академія, Одеса, 1998. Дисертаційна робота виконана в руслі нового напрямку політичної науки - етнодержавознавства. На основі різноманітних джерел проаналізована сутність та значення етнонаціонального фактора в суспільному житті Півдня України, проблеми української національної ідеї та інтересу, етнополітичний потенціал українського державотворення з врахуванням регіональних особливостей, аспекти проблем суверенітету. У дослідженні наголошується увага на методології аналізу основного змісту концепції етнополітики держави та діяльності місцевих органів влади. Внесені пропозиції і рекомендації щодо політико-правового забезпечення життєдіяльності української нації, корінних народів, етнічних меншин в українському соціумі, функціонуванні державного механізму в сфері міжетнічних відносин.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата политических наук по специальности 23.00.02 – политические институты и процессы. – Одесская государственная юридическая академия, Одесса, 1998. Диссертационная работа выполнена в русле нового направления политической науки - этногосударствоведения. На базе различных источников проанализирована сущность и значение этнонационального фактора в общественной жизни Юга Украины, проблемы украинской национальной идеи и интересов, этнополитический потенциал украинского государства с учетом региональных особенностей, аспекты проблем суверенитета. В исследовании акцентируется внимание на методологии анализа главного содержания концепции этнополитики государства и деятельность местных органов власти. Внесены предложения и рекомендации относительно политико-правового обеспечения жизнедеятельности украинской нации, коренных народов, этнических меньшинств в украинском социуме, функционировании государственного механизма в сфере межэтнических отношений.

Thesis searching for a scientific degree of candidate of political science on speciality 23. 00. 02 – political institutes and processes. – Odessa State Law Academy, Odessa, 1998. Thesis is done in the spirit of new direction of political science – ethnostatecreation. The essence and importance of ethnonational factor in the social life of South Ukraine problem of Ukrainian national idea and interests ethnopolitical potential of Ukrainian state, taking into consideration regional peculiarities and aspects of sovereignty problems were analyzed on the base of different sources. In the thesis attention is given to methods of analyses of the main essence of conception the state and local power bodies ethnopolitics. The proposals and recommendations, concerning political and law guarantees of Ukrainian nation life, native people, ethnical minorities in Ukrainian society, functioning of state mechanism in the sphere of ethnical relations were submitted.
Юрченко М. М. Етнонаціональна політика як фактор державотворення в Україні : автореф. дис. ... канд. політ. наук : 23.00.02 / М. М. Юрченко; кер. роботи Д. С. Шелест; Нац. ун.-т "Одеська юридична академія". – Одеса, 1998. – 18 с.
Keywords: народ України; етнонаціональна політика; національні меншини; суверенітет; права особи; відродження; народ Украины; этнонациональная политика; национальные меншинства; суверенитет; права личности; возрождение; Ukrainian people; ethnonational politics; national minorities; sovereignty; personality rights; revival