Проект Конституції Української Народної Партії 1905 р.: причини прийняття та значення - Єфремова, Н. В.; Ефремова, Н. В.; Efremova, N. V. (Одеса : Фенікс, 2014)
Автор статті під час дослідження історичних джерел робить висновок, що проект Основного закону, підготований 1905 р. під головуванням М. Махновського, було розроблено з метою відродження Української держави, в якій українському народові гарантувались основні права людини незалежно від її соціального походження, віросповідання, статі. За формою правління Україна повинна була перетворитися на парламентсько-президентську республіку, з доволі демократичним режимом влади та стати унітарною за територіальним устроєм. Розробники відверто продемонстрували, що Україна має такі ж права на власну державу, як і більшість інших країн, що перебували у складі великих імперій. Формуючи своє бачення Основного закону України, автори проекту безумовно спиралися на досвід конституційного будівництва Європи та США, але на наш погляд, наголос на пріоритеті українців у власній державі тут є дуже сильним. Безумовно, що така ситуація була пов’язана з бажанням українських патріотів захиститися від зазіхань з боку інших держав, але Україна була і залишається багатонаціональною державою, де дискримінація населення за національною ознакою є неприпустимою.
Єфремова Н. В. Проект Конституції Української Народної Партії 1905 р.: причини прийняття та значення / Н. В. Єфремова // Правове життя сучасної України: матеріали Міжнар. наук. конф. проф.-викл. та аспірант. складу / відп. за вип. В. М. Дрьомін; НУ ОЮА, Півд. регіон. центр НАПрН України. – Одеса: Фенікс, 2014. – Т. 2. – С. 113-116.
Keywords: Проект Конституції Української Народної Партії 1905 р.; історія держави і права в Україні у 1905 році.; Проэкт Конституции Украинской Народной Партии 1905 г.; история государства и права в Украине в 1905 г.; Architectural project of the Constitution of the Ukrainian People's Party 1905; History of State and Law in Ukraine in 1905