Parametric categorisation model of axioconceptosphere - Stefanova, Nataliia; Stefanova, N.; Стефанова, Н. (ПП "Фенікс", 2018)
У статті здійснено теоретико-методологічну діагностику аксіоконцептосфери на основі параметризації категорії цінностей, яка формувалася у науковій філософській думці від часів античності (у добу Середньовіччя, Відродження й Просвітництва) до другої половини ХІХ-поч. ХХ століть, коли було заявлено про аксіологію як одну з дисциплін у системі філософських доктрин, у розвитку якої виділяють три еволюційні періоди: передкласичний (1860 - 80-ї р.р.), 2) класичний (1890 - 1920-ї р.р.), 3) пост- класичний (1930-і р. і дотепер). Розроблено параметричну модель категоризації аксіоконцептосфери на основі філософсько-соціального, когнітивно-психологічного, культурологічного й лінгвістичного параметрів цінностей. Зроблено припущення, що в основі конструювання аксіоконцептосфери та її аксіоконцептів лежить бінарно-семіотичний принцип, який відображає когнітивні механізми параметризації цінностей у кожній конкретній культурі через вимірювання діапазону оцінок, за шкалою яких відбувається сприйняття носіями мов тих чи інших ціннісних понять. Представлено наукові аргументи для перегляду наявних тверджень щодо структури концептів і доведено, що ціннісні концепти, а, відповідно, й аксіоконцептосфера складаються з двох ментальних зон - зони етнічних констант, що є архетипною складовою і концепту, і аксіоконцептосфери, і зони культурних домінант - стереотипної їх складової, яка в таких концептах представлена організацією ціннісно-понятєвого компонента, ціннісно-оцінного і ціннісно-образного, що в аксіоконцептосфері розташована залежно від цінностей, які домінують у конкретній етнокультурі на різних фазах її розвитку. Ядром таких концептів виступає саме ціннісна складова, а не поняттєва, бо саме вона зумовлює конструювання інших компонентів структури бінарних концептів.

The article deals with the theoretical and methodological diagnostics of the axioconceptosphere based on the parameterization of the category of values, which was formed in the scientific philosophical thought from the time of antiquity (in the Middle Ages, the Renaissance and Enlightenment) until the second half of the Х1Х century - the beginning of the ХХ century, when it was stated about axiology as one of the disciplines in the system of philosophical doctrines, in the development of which three evolutionary periods may be distinguished: preclassical (1860–1880), 2) classical (1890-1920), 3) post-classical (1930 and till now). A parametric model of axioconceptosphere categorization based on the philosophical and social,cognitive-psychological, cultural and linguistic values of values has been developed. The assumption has been made that the basis of the construction of the axioconceptosphere and its axioconcepts is the binary-semiotic principle, which reflects the cognitive mechanisms of parameterization of values in each particular culture through the measurement of the range of assessments. Due to such scale the perception of the native speakers of these or other value concepts takes place. The scientific arguments for reviewing existing assertions about the structure of concepts have been presented and it has been proved that the value concepts, and, accordingly, the axioconceptosphere, consist of two mental zones: a zone of ethnic constants, which is an archetypal component and a concept, as well as an axioconceptosphere, and a zone of cultural dominant - a stereotypical component which in such concepts is represented by the organization of the value-comprehension, value-evaluative and value-figurative components, which are located in the axioconceptosphere depending on the values that dominate the concrete Ethnic Culture in different phases of development. The core of such concepts is the value component, but not the conceptual one, because it precisely determines the construction of other components of the structure of binary concepts.
Stefanova, Nataliia. Parametric categorisation model of axioconceptosphere / N. Stefanova // Одеський лінгвістичний вісник. – 2018. – Вип. 11. – С. 174-183. https://doi.org/10.32837/2312-3192-2018-11-174-183
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION; Параметрична модель; категорія цінностей; аксіоконцептосфера; бінарно-семіотичний принцип; бінарні концепти; Parametric model; category of values; axioconceptosphere; binary-semiotic principle; principle, binary concepts