Типові слідчо-розшукові ситуації початкового етапу розслідування злочинів, скоєних у кіберпросторі, відповідні їм тактичні завдання та засоби їх розв’язання - Самойленко, Олена Анатоліївна; Самойленко, Елена Анатольевна; Samoilenko, Olena A. (My University, 2019)
У статті пропонуються типи слідчо-розшукових ситуацій початкового етапу розслідування злочинів, скоєних у кіберпросторі. На основі аналізу змісту таких типових ситуацій виділяються відповідні їм тактичні завдання розслідування та засобів їх розв’язання. Констатується, що розгляд типових слідчо-розшукових ситуацій у системі з тактичними завданнями та засобами їх розв’язання дасть можливість суттєво скорегувати слідчому процес формулювання версій і планування розслідування в конкретному кримінальному провадженні, а також забезпечить пізнання злочинної діяльності в реальному часі, подолання проблеми встановлення кінцевого мотиву скоєння конкретного злочину в кіберпросторі.

В статье предлагаются типы следственно-розыскных ситуаций первоначального этапа расследования преступлений, совершенных в киберпространстве. На основе анализа содержания таких типичных ситуаций выделяются соответствующие им тактические задачи расследования и средства их решения. Констатируется, что рассмотрение типичных следственно-розыскных ситуаций в системе с тактическими задачами и средствами их решения позволит существенно скорректировать следователю процесс формирования версий и планирование расследования в конкретном уголовном производстве, а также обеспечит познание преступной деятельности в реальном времени, решит проблему установления конечного мотива совер-шения конкретного преступления в киберпространстве.

The article proposes the types of investigative-search situations of the initial stage of investigation of crimes committed in cyberspace. Based on the analysis of the content of such typical situations, the corresponding tactical tasks of the investigation and the means to solve them are highlighted. It is stated that consideration of typical investigative and investigative situations in a system with tactical tasks and means of their solution will allow the investigator to significantly adjust the process of forming versions and planning an investigation in a particular criminal proceeding, as well as provide real-time cognition of criminal activity, solve the problem of establishing the ultimate motive crimes in cyberspace.
Самойленко О. А. Типові слідчо-розшукові ситуації початкового етапу розслідування злочинів, скоєних у кіберпросторі, відповідні їм тактичні завдання та засоби їх розв’язання / О. А. Самойленко // Актуальні проблеми вітчизняної юриспруденції. – 2019. – № 2. – С. 180-184.
Keywords: засіб; злочин; кіберпростір; класифікація; слідчо-розшукова ситуація; слідчі (розшукові) дії; тактичні завдання; средство; преступление; киберпространство; классификация; следственно-розыскная ситуация; следственные (розыскные) действия; тактические задачи; means; classification; investigative situation; investigators (search) actions; tactical tasks; crime; cyberspace