Реформування місцевого самоврядування в системі публічної влади країн Європейського Союзу - Маслов, Юрій Костянтинович; Маслов, Юрий Константинович; Maslov, Yuriy K. (Одеса, 2016)
Розглядаються основні напрями реформування системи місцевого самоврядування в країнах Європейського Союзу як найважливіша умова їх подальшої демократизації та вдосконалення системи владних повноважень. Відзначається, що основним принципом формування компетенції кожного рівня влади є отримання найбільшої ефективності виконання на відповідному рівні певних функцій органів управління суспільними справами. Підкреслюється, що загальним правилом для перебування тієї або іншої держави у складі Європейського Союзу є те, що структура адміністративно-територіального поділу кожної країни європейського простору передбачає місце локальної демократії в якості невід’ємної частини її державного устрою.

Рассматриваются основные направления реформирования системы местного самоуправления в странах Европейского Союза как важнейшее условие их дальнейшей демократизации и совершенствования системы властных полномочий. Отмечается, что основным принципом формирования компетенции каждого уровня власти является наиболее эффективное выполнение на соответствующем уровне определенных функций органами управления общественными делами. Подчеркивается, что общим правилом пребывания того или иного государства в составе Европейского Союза является то, что структура административно-территориального деления каждой страны европейского пространства предусматривает локальную демократию в качестве неотъемлемой части ее государственного устройства.

The basic directions of reforming the system of local government in the European Union as an essential condition for their further democratization and improvement of the system of power are analyses. It is noted, that the basic principles of the competence of each level of government is the most effective implementation at the appropriate level controls certain functions of public affairs. It is emphasized, that the general rule of stay of a state in the European Union is that the structure of the administrative-territorial division of each country of the European space provides local democracy as an integral part of its government.
Маслов Ю. К. Реформування місцевого самоврядування в системі публічної влади країн Європейського Союзу / Ю. К. Маслов // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2016. – Вип. 1. – С. 22-26.
Keywords: місцеве самоврядування; країни Європейського Союзу; демократизація; вдосконалення системи владних повноважень; розподіл влади; рівні влади; локальна демократія; органи державної влади; местное самоуправление; страны Европейского Союза; демократизация; совершенствование системы властных полномочий; разделение властей; уровни власти; локальная демократия; органы государственной власти; local government; European Union; democratization; improvement of power system; separation of powers; levels of government; local democracy; public authorities