Відкритість мусульманської теології Фетхуллаха Гюлена - Райцинець, А. В.; Raytsynets, A. V. (My University, 2017)
У статті досліджуються мусульманська теологія Ф. Гюлена як спроба поєднання ідеалів соціально-політичного консерватизму з ідеями релігійної відкритості, толерантності та діалогу. «Відкритий іслам» Ф. Гюлена ґрунтується на поміркованій інтерпретації коранічних і традиційних цінностей ісламської цивілізації. Доводиться, що важливим елементом цієї теології є вчення про абсолютну цінність життя. На основі Корану Ф. Гюлен обґрунтовує власне вчення про права людини, яке характеризується перевагою індивідуальних прав над правами народу, визнанням рівності та легітимізацією релігійної свободи. Ф. Гюлен заперечує теорію «зіткнення цивілізацій». На думку Ф. Гюлена, у світі точиться боротьба між релігією, наукою, просвітою, цивілізованістю з одного боку й атеїзмом, неуцтвом, егоїзмом та варварством з іншого боку. Релігійні конфлікти, тероризм і фундаменталізм є проявом поверхового знання віруючими власних традицій, інструментального підходу до наукових знань, засвоєння окремих досягнень цивілізації з ігноруванням цілісності загальнолюдської та місцевих культур.

В статье исследуются мусульманская теология Ф. Гюлена как попытка сочетания идеалов социально-политического консерватизма с идеями религиозной открытости, толерантности и диалога. «Открытый ислам» Ф. Гюлена основывается на умеренной интерпретации коранических и традиционных ценностей исламской цивилизации. Доказывается, что важным элементом этой теологии является учение об абсолютной ценности жизни. На основе Корана Ф. Гюлен обосновывает собственное учение о правах человека, которое характеризуется преимуществом индивидуальных прав над правами народа, признанием равенства и легитимизацией религиозной свободы. Ф. Гюлен отрицает теорию «столкновения цивилизаций». По мнению Ф. Гюлена, в мире идет борьба между религией, наукой, просвещением, цивилизованностью с одной стороны и атеизмом, невежеством, эгоизмом и варварством с другой стороны. Религиозные конфликты, терроризм и фундаментализм является проявлением поверхностного знания верующими собственных традиций, инструментального подхода к научным знаниям, усвоения отдельных достижений цивилизации при игнорировании целостности общечеловеческой и местных культур.

The article deals with Muslim theology F. Gulen as an attempt to mix the ideals of social and political conservatism of the religious ideas of openness, tolerance and dialogue. “Discover Islam” F. Gulen is based on a moderate interpretation of Koran’s and traditional values of the Islamic civilization. It is proved that an important element of this theology is the doctrine of the absolute value of life. Based on the Koran justifies F. Gulen own doctrine of human rights, which is characterized by a predominance of individual rights over the rights of the people, equality of recognition and legitimization of religious freedom. F. Gulen denies the theory of the “clash of civilizations”. For F. Gulen in the world does not stop the struggle between religion, science, education, civilization on the one hand, and atheism, ignorance, selfishness and barbarism on the other. Religious conflicts, terrorism, and fundamentalism is a manifestation of superficial knowledge of believing their own traditions, instrumental approach to scientific knowledge, mastering the individual achievements of civilization while ignoring human integrity and local cultures.
Райцинець А. В. Відкритість мусульманської теології Фетхуллаха Гюлена / А. В. Райцинець // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 15. - С. 116-119.
Keywords: іслам; християнство; теологія; екуменізм; міжрелігійний діалог; ислам; христианство; теология; экуменизм; межрелигиозный диалог; Islam; Christianity; theology; ecumenism; interreligious dialogue