Право на цифровий образ: сучасний стан і перспективи правового регулювання - Ларіонов, Владислав Сергійович; Ларіонов, В. С.; Larionov, Vladyslav S. (Одеса : Фенікс, 2026)
Стрімкий розвиток технологій генеративного штучного інтелекту та значне розширення інструментів, що надають можливість швидко створювати цифровий контент високої якості, зумовлюють необхідність запровадження ефективного законодавчого регулювання нової для українського правового поля категорії – «цифрового образу». Втілення фізичної особи у цифровому середовищі може проявлятися у різних формах, зокрема як зображення, голос, цифровий профіль та інші унікальні ідентифікатори, що дають змогу індивідуалізувати фізичну особу в цифровому середовищі.
Ларіонов В. С. Право на цифровий образ: сучасний стан і перспективи правового регулювання. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 2. С. 249-253. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33101
Keywords: цифровий образ; право на зображення; особисті немайнові права; штучний інтелект; авторське право; суміжні права; проєкт Цивільного кодексу України; digital image; right of publicity; personal non-property rights; artificial intelligence; copyright; related rights; draft Civil Code of Ukraine