Рецепція положень римського права щодо locatio-conductio (договору найму) в Цивільному кодексі Австрії (ABGB) 1811 р. - Миньо, Микола Миколайович; Мыне, Николай Николаевич; Mynyo, Mykola M. (My University, 2015)
У статті розглянуто питання, пов’язані з особливостями рецепції положень римського права щодо locatio-conductio(договору найму) в Цивільному кодексі Австрії (ABGB) 1811 р. та в Третій новелі (1916 р.) до нього. Розглядуваний кодифікований акт був першим діючим на території України кодексом, який не лише містив норми, рецепійовані з римського права, але і мав інституційну структуру. Протягом ХІХ ст. частина правовідносин, які охоплювалися поняттям найму, виділилася в окремі інститути права. Третя новела (1916 р.) доповнила Кодекс ще кількома рецепійованими нормами. При здійсненні правовідносин, пов’язаних з договором найму,сторони воліли діяти як рівноправні учасники правовідносин, що відповідало духу приватного права.

В статье рассмотрены вопросы, связанные с особенностями рецепции положений римского права о locatio-conductio (договора найма) в Гражданском кодексе Австрии (ABGB) 1811 г. и в Третьей новелле (1916) к нему. Рассматриваемый кодифицированный акт был первым действующим на территории Украины кодексом, который не только содержал нормы, реципированные из римского права, но и имел институциональную структуру. В течение XIX в. часть правоотношений, которые охватывались понятием найма, выделилась в отдельные институты права. Третья новелла (1916 г.) дополнила Кодекс несколькими реципированными нормами. При осуществлении правоотношений, связанных с договором найма, стороны предпочитали действовать как равноправные участники правоотношений, что соответствовало духу частного права.

The questions related to the peculiarities of the provisions of the reception of the Roman law locatio-conductio (contract of employment) in the Austrian Civil Code (ABGB) and in the Third novel (1916) to him. Viewed codified act was the first force in the territory of Ukraine Code, which not only contain rules receipting from Roman law, but also had an institutional structure. During the XIX centurypartof the relations that are understanding as an employment, had beensingledoting other institutions of law. The third story (1916) has added several roman rules into the ABGB. In the implementation of relations, connected with the contract of employment, the parties preferred to act as equal participants in relationships that comply to the spirit of private law.
Миньо М. М. Рецепція положень римського права щодо locatio-conductio (договору найму) в Цивільному кодексі Австрії (ABGB) 1811 р. / М. М. Миньо // Часопис цивілістики. – 2015. – Вип. 19. – С. 201-204.
Keywords: ЦК Австрії 1811 р. (ABGB); locatio-conductio; договір; рецепція; Новели до Австрійського ЦК; природнича правова школа; історико-правова школа; консенсуальний договір; найм; майновий найм; замовлення; підряд; перевезення; ЦК Австрии 1811 (ABGB); locatio-conductio; договор; рецепция; Новеллы к АвстрийскомуГК; консенсуальный договор; наем; имущественный наем; заказ; подряд; перевозка; Austria 1811 CC (ABGB); locatio-conductio; contract; reception; Novels to the ABGB; consensual contract; the hiring; property hiring; the order contract; therow contract; contract of the shipping