Сучасні морально-етичні виклики: соціокультурні засади та філософські дискурси - Петренко, М. О.; Петренко, Максим Олегович; Petrenko, Maksym O. (Одеса, 2021)
У статті розглянуто новітні виклики перед людством у морально-етичній системі координат, яким притаманні як персональні, екзистенційні, так і суспільні, глобальні виміри. Відзначено, що за останнє століття відбувалася значна кількість знакових подій, які істотно вплинули на подальший розвиток суспільства. Навіть освічена Європа зі сталими демократичними традиціями та людськими цінностями недооцінила появу та зміцнення фашизму, котрий розпалив Другу світову війну, що стала наймасовішим і найкривавішим конфліктом минулого століття, через який пройшли десятки мільйонів мирних жителів, заплативши своїм життя за довоєнну байдужість до появи та впровадження у життя антигуманних ідей і принципів. Повоєнний світ змінив ставлення до відповідальності, толерантності та людської гідності разом зі свободою, рівністю тощо. Насправді світ стрімко трансформувався і ставав демократичнішим, вільнішим, залишаючи позаду традиційні уявлення про людину, її довкілля та глобальний світопорядок. Означені події виявилися справжнім каталізатором бурхливого розвитку усіх сфер суспільства, а прорив у науці та техніці став передумовою появи нового етапу цивілізаційного розвитку суспільства, що отримало назву «постіндустріальне, інформаційне суспільство». Так, цифровізація, інформатизація та масовий перехід суспільства у віртуальний простір, кліматична, екологічна криза вплинули на морально-етичний світ людини, на пошуки життєздатних моральних, ціннісних орієнтирів. Аналіз соціокультурних засад означених пошуків дозволив зробити висновок про те, що соціальні мережі та соціальні медіа створили новий світ, де людина стала особливо вразливою, адже подальший розвиток науки і техніки почав продукувати технології, які можна використовувати як для спасіння людства, так і для його знищення, адже людина, втручаючись у біосферу й екосферу, поставила себе на межу фізичного існування. Зростає потреба у колективному прийняті рішень, колективній і персональній свободі та відповідальності, справедливому, гідному людини розподілі ресурсів планети, дієвій субсидіарності, які й осмислює сучасна філософська думка та пропонує важливі, все ще малодосліджені, рецепти подолання моральної, етичної кризи сучасного персонального та суспільного людського буття.

The article considers the latest challenges facing humanity in the moral and ethical coordinate system, which is characterized by both personal, existential, and social, global dimensions. It is noted that over the last century there have been a significant number of significant events that have significantly affected the further development of society. Even an educated Europe with enduring democratic traditions and human values underestimated the rise and strengthening of fascism, which fueled World War II, the largest and bloodiest conflict of the last century, through which tens of millions of civilians passed, paying with their lives for pre-war indifference. life of inhumane ideas and principles. The post-war world changed attitudes towards responsibility, tolerance, and human dignity, along with freedom, equality and so on. In fact, the world has rapidly transformed and become more democratic, freer, leaving behind traditional ideas about man, his environment and the global world order. These events proved to be a real catalyst for the rapid development of all spheres of society, and the breakthrough in science and technology was a prerequisite for the emergence of a new stage of civilizational development of society, called «post-industrial, information society». Thus, digitalization, informatization, and the mass transition of society into cyberspace, climate, environmental crisis have affected the moral and ethical world of man, the search for viable moral, value guidelines. Analysis of the socio-cultural foundations of these searches led to the conclusion that social networks and social media have created a new world where people have become particularly vulnerable, as further development of science and technology began to produce technologies that can be used to save humanity and destroy it. After all, man, interfering in the biosphere and ecosphere, put himself on the brink of physical existence.
Петренко М. О. Сучасні морально-етичні виклики: соціокультурні засади та філософські дискурси / М. О. Петренко // Актуальні проблеми філософії та соціології : Науково-практичний журнал / Голов. ред. С. Г. Секундант, відпов. ред. Д. В. Яковлев ; Міністерство освіти і науки України ; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2021. - Вип. 33. - С. 44-49. DOI https://doi.org/10.32837/apfs.v0i33.1057
Keywords: мораль; етика; гідність; морально-етичні норми; моральний закон; право; визнання самоцінності особистості; особа; права та свободи людини; громадянське суспільство; morality; ethics; dignity; moral and ethical norms; moral law; law; recognition of self-worth of personality; person; human rights and freedoms; civil society; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES