Роль держави у формуванні екологічної культури - Чигур, Р. Ю.; Chyhur, R. Yu. (My University, 2016)
У статті ведеться аналіз екологічної політики України як необхідної умови для збалансованого розвитку держави, а також формування екологічної культури, екологічного світогляду громадянського суспільства. Автор зазначає, що вирішення екологічних проблем набуває державницького спрямування, зокрема розробка національних планів охорони навколишнього середовища та розвитку нашої країни ґрунтується на гуманістичних підвалинах. Держава на перше місце ставить стан здоров’я та працездатність людей, турботу про довкілля, збереження природних ресурсів. У дослідженні відзначається, що екологічна культура визначає норми відношень суспільства і природи, встановлює систему пріоритетних цілей, знаходить своє відображення в суспільній свідомості та суспільній психології, в конкретних формах життєдіяльності та способу життя. Власне, за період незалежності України сформувалася нова система гарантування екологічної безпеки управління охороною довкілля та природокористуванням.

В статье ведется анализ экологической политики Украины как необходимого условия для сбалансированного развития государства, а также формирования экологической культуры, экологического мировоззрения гражданского общества. Автор отмечает, что решение экологических проблем приобретает государственное направление, в частности разработка национальных планов охраны окружающей среды и развития нашей страны основывается на гуманистических основах. Государство на первое место ставит здоровье и работоспособность людей, заботу об окружающей среде, сохранение природных ресурсов. В исследовании отмечается, что экологическая культура определяет нормы отношений общества и природы, устанавливает систему приоритетных целей, находит свое отражение в общественном сознании и общественной психологии, в конкретных формах жизнедеятельности и образа жизни. Собственно, за период независимости Украины сформировалась новая система обеспечения экологической безопасности управления охраной окружающей среды и природопользованием.

Analysis of the Ukraine environmental policy as a necessary condition for sustainable development of the state and formation of ecological culture, ecological worldview of civil society is conducted in the article. The author notes that solving of environmental problems takes statist direction, including the development of national plans of environmental protection and development of our country is based on humanistic principles. The state gives priority to the health and performance of people, care about the environment, and conservation of natural resources. Ecological culture defines norms of relations between society and nature, establishes a system of priority objectives; is reflected in the public consciousness and social psychology in concrete forms of life and lifestyle – all this are noted in current study. Actually, during the period of Ukraine’s independence, a new system of guarantee the environmental safety management of the environment and nature was formed.
Чигур Р. Ю. Роль держави у формуванні екологічної культури / Р. Ю. Чигур // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2016. - Вип. 12. - С. 139-143.
Keywords: екологічна культура; екологічна політика; природоохоронна діяльність; екологічна безпека; екологічний світогляд; екологічний гуманізм; экологическая культура; экологическая политика; природоохранная деятельность; экологическая безопасность; экологическое мировоззрение; экологический гуманизм; ecological culture; environmental policy; environmental protection; ecological safety; ecological worldview; ecological humanism