Досвід США в системі управління сектором безпеки і оборони - Стрюк, М. П.; Striuk, M. P. (Одеса : Гельветика, 2020)
У статті йдеться про нормативні засади й доктринальні документи, які визначають основні пріоритети та принципи, що використовуються під час реалізації зовнішньої та внутрішньої політики Сполученими Штатами Америки у сфері національної безпеки і оборони. Зазначаються принципи, які сформулювались в США під час Холодної війни з Радянським союзом (пріоритет усунення військових загроз США та союзників, принцип стримування та залякування супротивників США в засадничих документах, принцип переваги жорстких дій у вирішення конфліктів, які можуть загрожувати національній безпеці США). Акцентовано увагу, що після розпаду Радянського союзу загроза повномасштабної військової агресії проти США постає в документах на другий план, а на перший виходять тероризм, економічні та екологічні проблеми. Наголошується, що в США, окрім доктринальних та концептуальних документів, щодо сектору безпеки і оборони діє закон 1947 р. «Про національну безпеку», який чітко визначає процедурні аспекти взаємодії та повноваження усього інституту сек-тору безпеки і оборони. Вказуються основні відмінності та зміст понять «концепція», «доктрина», «стратегія» в теорії державного управління сектором безпеки і оборони. Наголошується, що в США існують загальні елементи та закономірності щодо цілей Стратегії національної безпеки у вигляді фундаментальних інтересів США: забезпечення національної безпеки, процвітання та свободи американських громадян, доктрини про національні інтереси в розумінні кожного президента, визначення цілей та завдань, місця США у світовому порядку, визначення завдань, які будуть реалізовуватись суб’єктами сектору національної безпеки та оборони США. Наводяться в дослідженні відмінності щодо основних засад стратегій національної безпеки від адміністрацій Б. Обами 2010 р. та 2015 р., а також Д. Трампа 2017 р. Наводяться особливості механізму прийняття управлінських рішень у відповідності до законодавства у сфері безпеки і оборони США.

The article discusses the normative principles and doctrinal documents that define the main priorities and principles used in the implementation of foreign and domestic policy of the United States in the field of national security and defense. The principles formulated in the United States during the Cold War with the Soviet Union (priority to eliminate US military threats and allies, the principle of deterrence and intimidation of US opponents in the basic documents, the principle of priority of tough action in resolving conflicts that may threaten US national security). It is emphasized that after the collapse of the Soviet Union, the threat of full-scale military aggression against the United States appears in the background, and terrorism, economic and environmental issues come to the fore. It is noted that in the United States, in addition to doctrinal and conceptual documents on the security and defense sector, there is a law of 1947 “On National Security”, which clearly defines the procedural aspects of interaction and powers of the entire institution of the security and defense sector. The main differences and content of the concepts “concept”, “doctrine”, “strategy” in the theory of public administration of the security and defense sector are indicated. It is emphasized that in the United States there are common elements and patterns regarding the goals of the National Security Strategy in the form of fundamental US interests: ensuring national security, prosperity and freedom of American citizens, doctrines of national interests in understanding each president, defining goals and objectives, defining the tasks that will be implemented by the subjects of the US national security and defense sector. The study presents differences in the basic principles of national security strategies from the B. Obama administrations in 2010 and 2015, as well as D. Trump in 2017. The features of the mechanism for making management decisions in accordance with US security and defense legislation.

В статье речь идет о нормативных основах и доктринальные документы, определяющие основные приоритеты и принципы, используемые при реализации внешней и внутренней политики Соединенными Штатами Америки в сфере национальной безопасности и обороны. Указываются принципы, которые сформулированные в США во время холодной войны с Советским союзом (приоритет устранения военных угроз США и союзников, принцип сдерживания и устрашения противников США в основных документах, принцип преимущества жестких действий в решение конфликтов, которые могут угрожать национальной безопасности США). Акцентировано внимание, что после распада Советского союза угроза полномасштабной военной агрессии против США предстает в документах на второй план, а на первый выходят терроризм, экономические и экологические проблемы. Отмечается, что в США, кроме доктринальных и концептуальных документов, по сектору безопасности и обороны действует закон 1947 «О национальной безопасности», который четко определяет процедурные аспекты взаимодействия и полномочия всего института сектора безопасности и обороны. Указываются основные отличия и содержание понятий «концепция», «доктрина», «стратегия» в теории государственного управления сектором безопасности и обороны. Отмечается, что в США существуют общие элементы и закономерности относительно целей Стратегии национальной безопасности в виде фундаментальных интересов США: обеспечение национальной безопасности, процветания и свободы американских граждан, доктрины о национальных интересах в понимании каждого президента, определение целей и задач, места США в мировом порядке , определение задач, которые будут реализовываться субъектами сектора национальной безопасности и обороны США. Приводятся в исследовании различия относительно основных принципов стратегии национальной безопасности от администраций Обамы 2010 и 2015, а также Д. Трампа 2017 приводятся особенности механизма принятия управленческих решений в соответствии с законодательством в сфере безопасности и обороны США.
Стрюк М. П. Досвід США в системі управління сектором безпеки і оборони / М. П. Стрюк // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 87 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2020. – С. 172-178.
Keywords: Стратегія національної безпеки; доктрина; концепція; США; адміністрація президента; терористична загроза; National security strategy; doctrine; concept; USA; presidential administration; terrorist threat; Стратегия национальной безопасности; доктрина; концепция; США; администрация президента; террористическая угроза; Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Other social sciences::Military intelligence and security service; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE