Використання спеціальних знань під час виявлення ознак організованої злочинності - Черемнова, Антоніна Іванівна; Черемнова, А. І.; Cheremnova, Antonina I. (Одеса : Фенікс, 2026)
Еволюція сучасної злочинності характеризується стрімким переходом від індивідуальних проявів протиправної поведінки до складних, структурованих та високотехнологічних форм групової діяльності. Організована злочинність сьогодні виступає не просто як сукупність окремих злочинів, а як системне соціальне явище, що має на меті отримання надприбутків через встановлення контролю над цілими галузями економіки, політичними інститутами та інформаційними потоками. У таких умовах традиційні методи розслідування, засновані на безпосередньому сприйнятті доказів слідчим, стають недостатніми. Виявлення ознак організованої групи або злочинної організації потребує залучення глибоких професійних навичок у галузях, що виходять далеко за межі класичної юриспруденції. Спеціальні знання стають фундаментом, на якому будується процес доказування у складних багатоепізодних провадженнях, дозволяючи правоохоронним органам ідентифікувати приховані ієрархічні зв’язки, складні фінансові схеми та цифрові сліди кримінальної активності.
Черемнова А. І. Використання спеціальних знань під час виявлення ознак організованої злочинності. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 588-591. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33294
Keywords: організована злочинність; угруповання; використання спеціальних знань; organized crime; criminal groups; utilization of special knowledge