Дефініція поняття "культурні цінності" в міжнародному праві - Коваль, Д. О.; Koval, D. O. (Одеса, 2010)
Автор статті розглядає всамперед поняття культурної цінностію. На його думку не будь-який матеріальний результат людської діяльності може розглядатися як культурна цінність. Такими може бути визнано лише ті предмети культури, тобто такі предмети діяльності людини, що відносяться до культурних благ. Культурні блага — найбільш широка категорія, що охоплює як результати матеріального, так і духовного виробництва. В юридичній літературі запропоновано цю категорію іменувати «досягненням культури». Автор вважає, що такий підхід цілком відображає поняття культурних цінностей та забезпечую чітке розуміння тієї групи об’єктів, що підлягають охороні згідно міжнародного права. Єдиною ремаркою є те, що на наш погляд все таки доцільніше використовувати поняття власність, що не прив’язане до філософського розуміння досягнень культури та юридично вірно відображає коло об’єктів, що повинні користуватися захистом.
Коваль Д. О. Дефініція поняття "культурні цінності" в міжнародному праві / Д. О. Коваль // Міжнародні читання присвячені пам’яті професора Імператорського Новоросійського університету П. Є. Казанського: матеріали Міжнародної конференції (м. Одеса, 22-23 жовтня 2010 року). - Одеса, 2010. - С. 225-226.
Keywords: культурна цінність; культурні цінності як об’єкт правової охорони; захист матеріальних культурних цінностей; культурная ценность; культурная ценность как объект правовой защиты; защита материальных культурных ценностей; cultural value; cultural value as an object of legal protection; protection of material cultural values