Медіація як інноваційна правова технологія в системі протидії злочинності - Волошина, Владлена; Voloshyna, Vladlena (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У тезах розглянуто медіацію як інноваційну соціально-правову технологію, спрямовану на гуманізацію правосуддя та зниження рівня злочинності в суспільстві. Наголошено на її потенціалі як превентивного інструменту протидії організованій злочинності через формування довіри, ресоціалізацію правопорушників і відновлення соціальної справедливості. Зроблено висновок, що інтеграція медіаційних практик у систему кримінального правосуддя сприяє підвищенню ефективності правової безпеки та розвитку відновної моделі правосуддя в Україні. The abstracts consider mediation as an innovative socio-legal technology aimed at humanizing justice and reducing the level of crime in society. Its potential as a preventive tool for combating organized crime through the formation of trust, resocialization of offenders and the restoration of social justice is emphasized. It is concluded that the integration of mediation practices into the criminal justice system contributes to increasing the effectiveness of legal security and the development of the restorative justice model in Ukraine.
Mediation as an innovative legal technology in the system of combating crime
Волошина В. Медіація як інноваційна правова технологія в системі протидії злочинності / В. Волошина // Експертне забезпечення розслідування організованої злочинності: міжнародний досвід та національна практика : зб. матеріалів міжнар. наук.-практ. конф. м. Одеса, 27 листоп. 2025 р.=Expert Support in the Investigation of Organized Crime: International Experience and National Practice : Proceedings of the International Scientific and Practical Conference (Odesa, 27 November 2025) / [орг. комітет: С. Ківалов, М. Аракелян, О. Катарага, Д. Кішко, Д. Колодін, А. Колодіна, Л. Аркуша та ін.] ; Нац. ун-т Одеськ. юрид. акад. кафедра криміналістики, суд. експертиз та поліграф. ; Нац. центр суд. експерт. при Міністер. юстиц. Респуб. Молдова ; Одеськ. Наук.-дослідн. ін-т суд. експер. Міністер. юстиції України. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. - С. 358-361. - Режим доступу: https://doi.org/10.32837/11300.31190
Keywords: mediation; restorative justice; criminal proceedings; alternative dispute resolution; organized crime; counteraction; медіація; відновне правосуддя; кримінальне провадження; альтернативне вирішення правових спорів; організована злочинність; протидія