Інсценування самогубства через повішання для приховування умисного вбивства та можливості аналітичної підтримки штучного інтелекту - Ляховецький, Сергій Олександрович; Ляховецький, С. О.; Liakhovetskyi, Serhii O. (Одеса : НУ «ОЮА», 2026)
У тезах досліджуються криміналістичні особливості інсценування самогубства через повішання як способу приховування умисного вбивства. На підставі аналізу положень Кримінально процесуального кодексу України та судово-слідчої практики розглядаються характерні ознаки інсценування, особливості огляду місця події, роль судово-медичної експертизи та взаємодія слідчого, прокурора, криміналіста, експерта й оперативних підрозділів під час досудового розслідування. Особлива увага приділяється можливостям використання аналітичної підтримки штучного інтелекту для аналізу обставин події, цифрових слідів, попередньої поведінки потерпілого, його психологічного стану, соціальних звʼязків та взаємовідносин із близьким оточенням. Обґрунтовується значення комплексного криміналістичного підходу та сучасних інформаційно–аналітичних технологій для виявлення умисних вбивств, замаскованих під самогубство. The theses examine the criminalistic features of staging suicide by hanging as a method of concealing intentional homicide. Based on the analysis of the provisions of the Criminal Procedure Code of Ukraine and judicial–investigative practice, the paper considers the characteristic signs of staging, the specific features of crime scene examination, the role of forensic medical examination, and the interaction between the investigator, prosecutor, criminalist, expert, and operational units during pre–trial investigation. Particular attention is paid to the possibilities of using analytical support by artificial intelligence for analyzing the circumstances of the event, digital traces, the victimʼs previous behavior, psychological state, social connections, and relationships with close surroundings. The importance of a comprehensive criminalistic approach and modern information–analytical technologies for detecting intentional homicides disguised as suicide is substantiated.
Ляховецький С. Інсценування самогубства через повішання для приховування умисного вбивства та можливості аналітичної підтримки штучного інтелекту. Криміналістика майбутнього: цифрові інновації, штучний інтелект, глобальні виклики та загрози: збірник матеріалів міжнар. наук.–практ. конф. (м. Одеса, 5 черв. 2026 р.) / заг. ред. С. Ківалова, М. Аракеляна. Одеса : НУ «ОЮА», 2026. С. 189-192. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33534
Keywords: інсценування самогубства; повішання; умисне вбивство; криміналістика; судово-медична експертиза; досудове розслідування; штучний інтелект; судово-слідча практика; Кримінально процесуального кодексу України; staging of suicide; hanging; intentional homicide; criminalistics; forensic medical examination; pre-trial investigation; artificial intelligence; judicial-investigative practice; Criminal Procedure Code of Ukraine