Буттєві концепти як суб’єктний зміст буття особистості - Велитченко, Леонід (My University, 2019)
Запропоновано поняття буттєвого концепту, що розуміється як результат генералізації (арефлексивного узагальнення) континуальної активності людини в предметному, предметно знаковому, соціально¬му середовищі. Аргументується, що буттєві концепти є узагальненою характеристикою типових ситуацій життєдіяльності людини, які утворюють суб’єктний зміст її буття як особистості. Стверд окується присутність у буттєвих концептах певних протиріч й між фактичним і бажаним як причини відповідного їм психологічного підтексту, в якому присутня бажаність того, що малюється уявою відповідно до стану, який переживається особою. Вказується на можливість використання пси-холінгвістичних ознак авторської мови для визначення суб’єктної основи мовленнєвої діяльності індивіда як континуального ментального супроводу буття його особистості.
Велитченко Л. Буттєві концепти як суб’єктний зміст буття особистості / Л. Велитченко // Науковий вісник ПНПУ ім. К. Д. Ушинського. – 2019. – № 29. – С. 18-35.
Keywords: буттєвий концепт; особистість; свідомість; суб'єктність; методика колірних виборів; суб'єктна основа мовленнєвої діяльності