Функціональні аспекти образу держави на сучасному етапі - Щурко, Олена Михайлівна; Щурко, Елена Михайловна; Shchurko, O. M. (Одеса, 2017)
Розглядаються особливості функціонування образу держави в умовах глобального інформаційного простору. Образ держави складається з конгруентних динамічних елементів, що визначають його дієвість, виконує низку суспільно-політичних функцій та може виступати інструментом внутрішньо- і зовнішньополітичних стратегій держави. На нашу думку, на сучасному етапі найважливішими функціями образу держави є інформаційна, статусно-репутаційна, маніпулятивна і захисна. Посилення транспарентності і взаємозалежності держав, вразливість їх інформаційного середовища по відношенню до зовнішніх деструктивних впливів, перетворення інформації на стратегічний пабліцитний капітал зумовили значимість досліджень специфіки сприйняття і поширення образів в епоху цифрових технологій. Важливим є зростання ролі та впливу позаінституційних недержавних суб’єктів на міжнародний образ держави. Реалізація довгострокових іміджевих програм із просування образу держави в глобальному інформаційному просторі визначає її здатність забезпечувати національну безпеку в умовах ведення інформаційних воєн.

Цель статьи – исследовать особенности функционирования образа государства в условиях глобально- го информационного пространства. Образ государства состоит из конгруэнтных динамических элементов, определяющих его эффективность, выполняет ряд общественно-политических функций и может выступать инструментом внутренне и внешнеполитических стратегий государства. По нашему мнению, на современном этапе важнейшими функциями образа государства является информационная, статусно-репутационная, манипулятивная и защитная. Усиление прозрачности и взаимозависимости государств, уязвимость их информационной среды по отношению к внешним деструктивным воздействиям, преобразование информации в стратегический паблицитный капитал обуслови- ли значимость исследований специфики восприятия и распространения образов в эпоху цифровых технологий. Важным является возрастание роли и влияния внеинституционных негосударственных субъектов на международный образ государства. Реализация долгосрочных имиджевых программ по продвижению образа государства в глобальном информационном пространстве определяет его способность обеспечивать национальную безопасность в условиях ведения информационных войн.

the state in a global information environment. The image of the state consists of congruent dynamic elements that determine its efficiency, has a number of social and political functions and can be a tool for internal and foreign policies of the state. We believe that at this stage the most important functions of the state is the image information, status and reputation, manipulative and protective. Increased transparency and interdependence of states, their vulnerability to external information environment destructive influences the transformation of information into a strategic capital led research the specific importance of perception and image distribution in the digital age. It is important to increase the role and impact of non-institutional non-state actors on the international image of the state. The implementation of long-term image programs promoting the image of the state in the global information space determines its ability to ensure national security in conditions of information warfare.
Щурко О. М. Функціональні аспекти образу держави на сучасному етапі / О. М. Щурко // S.P.A.C.E. Society, Politics, Administration in Central Europe : електронний науково-практичний журнал / редкол.: Д. В. Яковлев (голов. ред.), К. М. Вітман (заст. голов. ред.), Д. Ю. Дворніченко (відп. секр.) [та ін.] ; НУ «ОЮА». – Одеса, 2017. – Вип. 4. – С. 22-26.
Keywords: образ держави; функції образу держави; репутація; образ государства; функции образа государства; репутация; image of the state; function of images of the state; reputation