Зарубіжний досвід високорозвинених країн зі сталим розвитком інформаційно-інноваційного суспільства в умовах трансформації сучасної цивілізації - Кириченко, М. О.; Кириченко, Н. А.; Kyrychenko, M. A. (My University, 2017)
У статті представлено концептуалізацію зарубіжного досвіду високорозвинених країн зі сталим розвитком інформаційно-інноваційного суспільства в умовах трансформації сучасної цивілізації. Актуальність теми – виявлення умов, за яких високорозвинені країни здійснили стрибок із третього світу у перший. Вони досягли рівня високорозвинутих завдяки інформаційно-інноваційному суспільству, інноваційному розвитку, антикризовим стратегіям, підвищенню ролі інтелектуального ресурсу науки, освіти, побудови інформаційно-інноваційної інфраструктури та модернізаційних перетворень. Цілі дослідження – виявити умови, за яких високо розвинуті країни здійснили стрибок із третього світу у перший, розкрити, що являє собою інформаційно-інноваційна система розвинутих держав, подати аналіз проблем інформаційно-інноваційного розвитку країн на сучасному етапі та шляхи їх подолання. Методологія – метод системного аналізу, що дав змогу привести все в систему та знайти шляхи досягнення ефективних рівнів інформаційно-інноваційного суспільства. Наукова новизна дослідження – в аналізі нового феномена інформаційно-інноваційного суспільства, що є достатньо складним динамічним процесом. Зрештою розвиток інформаційно-інноваційного суспільства зі сталим розвитком є основою конкурентоспроможності високорозвинутих країн, в основі яких лежить розвиток науки та освіти.

В статье представлена концептуализация зарубежного опыта высокоразвитых стран с устойчивым развитием информационно-цивилизационного общества в условиях трансформации современной цивилизации. Актуальность темы состоит в выявлении условий, при которых высокоразвитые страны осуществили прыжок из «третьего мира в первый». Они достигли уровня высокоразвитых благодаря информационно-цивилизационному обществу, инновационному развитию, антикризисным стратегиям, повышению роли интеллектуального ресурса науки, образования, строительства информационно-инновационной инфрастурктуры и модернизационных превращений. Цели исследования – выявить условия, при которых высокоразвитые страны осуществили стырбок с третьего мира в первый, раскрыть, что представляет собой информационно-инновационная система развитых государств, дать анализ проблем информационно-инновационного развития стран на современном этапе и пути их преодоления. Использован метод системного анализа, который позволил привести все в систему и найти пути достижения эффективных уровней информационно-инновационного общества. Научная новизна – в анализе нового феномена информационно-инновационного общества, который является достаточно сложным динамическим процессом. Выводы: развитие информационно-инновационного общества с устойчивым развитием является основой высококонкурентоспособности высокоразвитых стран, в основе которых развитие науки и образования.

The conceptualization of international experience of developed countries with sustainable development and innovative information society in transformation of modern civilization is shown in the article. Actuality of the topic is in identifying of conditions under which the advanced countries have made the leap from the third world to the first. They have reached a highly innovative level thanks to the information society, innovation development, crisis strategies, enhancing the role of intellectual resources of science, education, information and innovation infrastructure and modernization reforms. Objectives of the study are to identify the conditions under which highly developed countries have made a leap from third world to first; disclose that information represents an innovative system of the developed countries; to give the analysis of the problems of information and innovative development at the present stage and show the ways how to overcome them. Used methodology is a system analysis method that allowed to bring everything in and to find ways to achieve effective levels of information and innovative society. The scientific novelty of the study is to analyze the phenomenon of new information and innovative society, which is a complicated dynamic process. Conclusion is that the development of information and innovative society with sustainable development is the basis of highly competitiveness of developed countries, based on the development of science and education.
Кириченко М. О. Зарубіжний досвід високорозвинених країн зі сталим розвитком інформаційно-інноваційного суспільства в умовах трансформації сучасної цивілізації / М. О. Кириченко // Актуальні проблеми філософії та соціології: Науково-практичний журнал / Голов. ред. Д. В. Яковлев; відпов. секретар І. В. Шамша; Міністерство освіти і науки України; Національний університет "Одеська юридична академія". - Одеса, 2017. - Вип. 17. - С. 51-54.
Keywords: інформаційно-інноваційне суспільство; матриця інновацій; управління інноваціями; інформаційно-інноваційні технології; метатехнології; сталий розвиток; информационно-инновационное общество; матрица инноваций; управление инновациями; информационно-инновационные технологии; метатехнологии; устойчивое развитие; information and innovative society; matrix innovation; management innovation; information and innovative technologies; metatechnologies; sustainable development