Психологічні аспекти надання допомоги внутрішньо переміщеним особам : кваліфікаційна робота - бакалаврський дослідницький проект 053 «Психологія» - Лямцева, Юлія Олегівна (Одеса : НУ «ОЮА», 2025)
У кваліфікаційній роботі досліджено психологічні аспекти надання допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО) в Україні в умовах військової агресії. Проаналізовано сучасні підходи до психосоціальної підтримки, розглянуто чинники, що впливають на адаптацію ВПО до нових умов життя, зокрема роль почуття приналежності, безпеки та підтримки. Окрему увагу приділено проблемам емоційного вигорання, тривожності та посттравматичного стресового розладу серед переміщених осіб. На основі аналізу вітчизняних і зарубіжних джерел, а також проведеного емпіричного дослідження запропоновано практичні рекомендації для психологів щодо ефективної підтримки цієї категорії населення. Робота містить узагальнення провідних стратегій психологічної допомоги, методичних підходів та етичних аспектів взаємодії з ВПО. The qualification thesis explores the psychological aspects of providing assistance to internally displaced persons (IDPs) in Ukraine under the conditions of military aggression. The work analyzes current approaches to psychosocial support and considers the key factors influencing the adaptation of IDPs to new living conditions, such as the sense of belonging, safety, and emotional support. Special attention is paid to the issues of emotional burnout, anxiety, and post-traumatic stress disorder among displaced persons. Based on the analysis of domestic and international sources as well as the conducted empirical study, practical recommendations for psychologists are proposed to enhance the effectiveness of assistance to this population group. The thesis summarizes the main strategies of psychological support, methodological approaches, and ethical considerations in working with IDPs.
Лямцева Ю. О. Психологічні аспекти надання допомоги внутрішньо переміщеним особам : кваліфік. робота - бакалавр. дослідн. проєкт 053 «Психологія» / Ю. О. Лямцева. - Одеса : НУ «ОЮА», 2025. – 45 с.
Keywords: внутрішньо переміщені особи; психологічна підтримка; адаптація; психосоціальна допомога; стрес; травма; тривожність; емоційне вигорання; реінтеграція; кризове консультування; adaptation; anxiety; crisis counseling; emotional burnout; internally displaced persons; psychological support; psychosocial assistance; reintegration; stress; trauma