Поняття діджиталізація в контексті цифрового уряду - Савон, Катерина Володимирівна; Савон, К. В.; Савон, Екатерина Владимировна; Savon, Kateryna V. (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021)
У статті досліджено поняття «діджиталізація», «автоматизація», «оцифровка даних», «цифрова трансформація», «електронне урядування» та «цифрове урядування». «Діджиталізація» стосується всіх сфер суспільного життя та означає новий підхід до управління державою, бізнес-структурами та комунікацією. Процес автоматизації пов’язаний з певним переходом даних в електронну форму. Таким чином, можна вважати, що це частковий процес, який не змінює сутності явища. Встановлено, що оцифровка даних є частиною процесу автоматизації. Зроблено висновок про ототожнення понять «діджиталізація» та «цифрова трансформація». Проаналізовано проект президента України В. Зеленського «Держава у смартфоні». Крім того, окрема увага у статті приділяється CDTO – посаді керівника цифрової трансформації у виконавчих органах державної влади в Україні. Наведено дані про місце України в дослідженні ООН щодо Електронного урядування за 2020 рік. Проаналізовано, які країни досягли найкращих результатів у електронному урядуванні та в яких країнах можна брати участь у виборах онлайн. Досліджена законодавча база України у регулюванні електронного урядування та наведено саме визначення поняття «електронного урядування». Поняття електронного урядування та електронної демократії були зіставлені у цій статті та визначена ієрархія між ними. Проаналізовані певні проблеми та позитивні трансформації в електронному урядуванні в Україні та наведено інформацію щодо відсутності поняття цифрового уряду в українському правовому полі. Надано визначення терміна «цифрове урядування» та наведено ключові відмінності порівняно з електронним урядуванням. Наведено ключові, на думку автора, пропозиції ООН щодо пришвидшення темпів цифрового урядування та цифрової трансформації держав. Зроблено висновок про недостатню ефективність побудови іміджу України як електронної держави у соціальних мережах через низьку цифрову грамотність серед населення та нерівномірне покриття Інтернетом по всій території Україні. Окремою проблемою залишається непоінформованість громадян щодо освітніх програм в Україні у сфері цифрових навичок.

В статье исследовано понятие «диджитализация», «автоматизация», «оцифровка данных», «цифровая трансформация», «электронное правительство» и «цифровое управление». «Диджитализация» касается всех сфер общественной жизни и означает новый подход к управлению государством, бизнес-структурами и коммуникацией. Процесс автоматизации связан с определенным переходом данных в электронную форму. Таким образом, можно считать, что это частичный процесс, который не меняет сущности явления. Установлено, что оцифровка данных является частью процесса автоматизации. Сделан вывод об отождествлении понятий «диджитализация» и «цифровая трансформация». Проанализирован проект президента Украины В. Зеленского «Государство в смартфоне». Кроме того, особое внимание в статье уделяется CDTO - должности руководителя цифровой трансформации в исполнительных органах государственной власти в Украине. Приведены данные о месте Украины в исследовании ООН касательно Электронного правительства 2020 года. Проанализировано, какие страны достигли лучших результатов в электронном управлении и в каких странах можно участвовать в выборах онлайн. Исследована законодательная база Украины в регулировании электронного управления и приведено само определение понятия «электронного правительства». Понятие электронного правительства и электронной демократии были сопоставлены в этой статье и определена иерархия между ними. Проанализированы определенные проблемы и положительные трансформации в электронном управлении в Украине и приведена информация об отсутствии понятия цифрового правительства в украинском правовом поле. Дано определение термина «цифровое управление» и приведены ключевые отличия по сравнению с электронным правлением. Приведены ключевые, по мнению автора, предложения ООН относительно ускорения темпов цифрового управления и цифровой трансформации государств. Сделан вывод о недостаточной эффективности построения имиджа Украины как электронного государства в социальных сетях из-за низкой цифровой грамотности среди населения и неравномерного покрытия Интернетом по всей территории Украины. Отдельной проблемой остается неосведомленность граждан относительно образовательных программ в Украине в сфере цифровых навыков.

The article studies the concepts of «digitalization», «automatization», «data digitization», «digital transformation», «e-government» and «digital government». Digitalization covers all spheres of public life and presents a new approach in government, business structures and communication. The automatization process involves a certain transition of data into electronic form and this is a partial process which doesn’t change the concept of this modification. It has been found that data digitization is part of automatization.The study concluded the equation of concepts «digitalization» and «digital transformation». The project of the President of Ukraine Volodymyr Zelensky «A State in a Smartphone» is analyzed. In addition, special attention in the article is paid to the CDTO – the head of digital transformation in the executive branch of government in Ukraine. Place of Ukraine is presented in the UN survey on e-government in 2020. It was analyzed which countries have achieved the best results in e-government and in which countries you can participate in online elections. The legislative base of Ukraine in the regulation of e-government is studied and the definition of the concept of «e-government» is given. The concepts of e-government and e-democracy have been compared in this article and a hierarchy has been defined between them. Certain problems and positive transformations in e-government in Ukraine were analyzed and information was provided on the absence of the concept of «digital government» in the Ukrainian legal field. The definition of «digital governance» and a key feature compared to «e-government» were provided. According to the author, the UN proposals on accelerating the pace of digital governance and digital transformation of states are presented. It is concluded that the image of Ukraine as an e-state in social networks is insufficiently effective due to low digital literacy among the population and uneven coverage of the Internet throughout Ukraine. Another specific problem which still needs to be solved is lack of educational programs on digital skills.
Савон К. В. Поняття діджиталізація в контексті цифрового уряду / К. В. Савон // Актуальні проблеми політики : зб. наук. пр. / редкол.: С. В. Ківалов (голов. редкол.), Л. І. Кормич (голов. ред.), І. М. Милосердна (відп. ред.) [та ін.] ; НУ «ОЮА», Південноукр. центр гендер. проблем. – Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021. – Вип. 67. – С. 107-111.
Keywords: діджиталізація; електронне урядування; цифрове урядування; імідж України; диджитализация; электронное управление; цифровое управление; имидж Украины; digitalization; electronic government; digital government; image of Ukraine; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE