Приватноправові аспекти теорії таємниць - Матійко, Микола Володимирович; Матійко, М. В.; Matiiko, Mykola (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020)
Стаття присвячена дослідженню приватноправових аспектів теорії таємниць. Шляхом аналізу практики суспільного життя досліджено процеси юридизації сфер суспільства, що стосуються таємниць, які властиві кожному історичному типу цивілізації. З’ясовані закономірності, які лежать в основі соціальної та правової сторони сфери суспільного життя, що стосується таємного. Визначена необхідність врахування приватноправовою сферою невід’ємності таємниць від людської природи. Таємниці диференційовані за критерієм інтересів, яких стосується сфера таємниці. Визначено співвідношення сфери таємниць і приватного права як концепту. Розглянуті погляди вчених щодо явища таємниць і їх виявів у приватному праві. Досліджено режим встановлення таємниць у зазначеній сфері в історичному аспекті та сучасній цивілістиці. Охарактеризовано вияви теорії таємниць у приватному праві. Підкреслено значущість і багатоаспектність приватноправового підходу до встановлення таємниць. Визначено вплив приватноправової сфери на регулювання умов і встановлення критеріїв віднесення певних відомостей до інформації, доступ до якої обмежується (утворення таємниць), визначення механізму захисту відомостей від неправомірного поширення (міри захисту таємниць), на встановлення санкцій за неправомірне поширення інформації, яка захищається (відповідальність за порушення таємниць). Досліджено законодавство, яким закріплюються загальні положення щодо встановлення таємниць у приватноправовій сфері. На прикладі визначення в законодавстві видів інформації, які не можуть бути віднесені до інформації з обмеженим доступом, розглянутий принцип врахування інтересів інших суб’єктів при встановленні таємниць на суспільну користь. Визначено положення, щодо якого режим окремих видів таємниць не має входити у протиріччя із загальними вимогами забезпечення здійснення суб’єктами прав та свобод, не ставав причиною обмеження правоздатності суб’єктів. Окремо підкреслено, що встановлення мір захисту таємниць має передбачати механізм надання компенсації за обмеження прав, які можуть виникнути як результат захисту таємниць. Зазначається про важливість зазначених аспектів у сфері юридичної практики. Сформульовано пропозиції щодо подальшого розвитку досліджень теорії таємниць у приватноправовій сфері.

The article is devoted to the study of private law aspects of the theory of secrets. By analyzing the practice of social life, the processes of legalization of the spheres of society concerning secrets that are inherent in each historical type of civilization are investigated. The regularities that underlie the social and legal side of the sphere of public life concerning the secret are clarified. The views of scientists on the phenomenon of secrets and their manifestations in private law are examined. The need to take into account the private sphere of the inalienability of the mysteries of human nature has been determined. Mysteries are differentiated by the criterion of interests that are the subject of mystery. The relation between the sphere of secrets and private law as a concept has been determined. The views of scientists on the phenomenon of secrets and their manifestations in private law are considered. The mode of secrets in this area in the historical aspect and modern civil law is investigated. The manifestations of the theory of secrets in private law are characterized. The importance and multidimensionality of the private law approach to the establishment of secrets is emphasized. The importance of these aspects in the field of legal practice is noted. The article investigates the legislation, which enshrines the general provisions on the establishment of secrets in the private law sphere. For example, the identification of types of information that cannot be attributed to restricted information in the legislation examines the principle of taking into account the interests of other entities when establishing secrets and setting secrets in the public interest. The provision that the regime of certain types of secrets should not contradict the general requirements for ensuring the exercise of the rights and freedoms of the subjects, did not cause the limitation of the legal capacity of the subjects. It is emphasized that the establishment of secrecy measures should provide for a mechanism for providing compensation for the restriction of rights that may arise as a result of secrecy protection. The proposals are formulated for the further development of research in the theory of secrets in the private law sphere.
Матійко М. В. Приватноправові аспекти теорії таємниць / М. В. Матійко // Часопис цивілістики : наук.-практ. журн. / редкол.: Є. О. Харитонов (голов. ред.), О. І. Харитонова (заст. голов. ред.), К. Г. Некіт (відп. секр.) [та ін.] ; НУ "ОЮА". - Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2020. – Вип. 37. – С. 26-30.
Keywords: Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; цивільне право; приватне право; теорія таємниць; режим таємниць; доступ до інформації; civil law; private law; secret theory; secret mode; access to information