Примус у службовому праві України: пошук базового критерію класифікаційного розподілу зовнішніх форм його прояву - Припутень, Д. С.; Припутень, Д. С.; Pryputen, D. S. (Одеса : Гельветика, 2018)
Дослідження правової природи примусу в службовому праві України як системного, інтегративного за своєю сутністю явища, структура якого містить низку взаємопов’язаних примусових заходів різного функціонального призначення, потребує комплексного підходу. Зазначене є можливим лише за умови чіткої класифікації різних заходів примусу (усвідомлення їх мети, правового потенціалу, співвідношення та взаємодії), які застосовуються для забезпечення організації й функціонування професійної, некорумпованої, престижної, орієнтованої на потреби громадян державної служби в Україні. Це питання зумовлює насамперед зосередження уваги на дослідженні класифікаційного розподілу його різноманітних зовнішніх форм реалізації не ізольовано, а у взаємозв’язку – крізь призму напрацювань у загальнотеоретичній площині. У статті проаналізовано наукові підходи, присвячені пошукам найбільш оптимальної класифікаційної моделі державно-примусових заходів, на підставі узагальнення яких автор обирає базовий критерій для розподілу зовнішніх форм прояву примусових заходів у службовому праві.

Принуждение в служебном праве Украины: поиск базового критерия классификационного распределения внешних форм его проявления. Исследование правовой природы принуждения в служебном праве Украины как системного, интегративного по своей сути явления, структура которого содержит ряд взаимосвязанных мер принуждения различного функционального назначения, требует комплексного подхода. Указанное возможно только при условии четкой классификации различных мер принуждения (осознания их цели, правового потенциала, соотношения и взаимодействия), которые применяются для обеспечения организации и функционирования профессиональной, некоррумпированной, престижной, ориентированной на потребности граждан государственной службы в Украине. Этот вопрос требует, прежде всего, сосредоточения внимания на исследовании классификационного распределения его различных внешних форм реализации не изолированно, а во взаимосвязи – через призму наработок в общетеоретической плоскости. В статье проанализированы научные подходы, посвященные поискам наиболее оптимальной классификационной модели государственно-принудительных мер, на основании обобщения которых автор выбирает базовый критерий для распределения внешних форм проявления принудительных мер в служебном праве.

Compulsion in the official law of Ukraine: search of the basic criterion of the classification distribution of external forms of its manifestation. Investigation of the legal nature of coercion in the service law of Ukraine as a systemic, integrative in its essence phenomenon, the structure of which contains a number of interconnected coercive measures of various functional purposes, requires a comprehensive approach. This is possible only with a clear classification of various measures of coercion (awareness of their purpose, legal potential, relationship and interaction) that are used to ensure the organization and functioning of a professional, uncorrupt, prestigious, citizen-oriented civil service in Ukraine. This issue precedes the focus of attention on the study of the classification distribution of its various external forms of implementation is not isolated, but in the relationship – through the prism of developments in the general theoretical plane. The article analyzes the scientific approaches devoted to the search of the most optimal classification model of state-compulsory measures, on the basis of which the author chooses the basic criterion for the distribution of external forms of the manifestation of coercive measures in the service law.
Припутень Д. С. Примус у службовому праві України: пошук базового критерію класифікаційного розподілу зовнішніх форм його прояву / Д. С. Припутень // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 81 / редкол.: В. В. Завальнюк (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2018. – С. 120-126.
Keywords: підстави класифікації; класифікаційні моделі державно-примусових заходів; примус у службовому праві; форми реалізації примусових заходів; основания классификации; классификационные модели государственно-принудительных мер; принуждение в служебном праве; формы реализации принудительных мер; grounds of classification; classification models of state-compulsory measures; compulsion in the official law; forms of implementation of compulsory measures