Деякі роздуми щодо проекту КК України - Мирошниченко, Наталія Анатоліївна; Мирошниченко, Н. А.; Myroshnychenko, Nataliia A. (Одеса : Фенікс, 2026)
Чинний КК визначає поняття кримінального правопорушення в ст. 11 КК, звертаючи увагу на його ознаки (суспільну небезпечність, кримінальну протиправність та винність). В проекті КК, поняття кримінального правопорушення визначене як «протиправне діяння, яке відповідає складу злочину чи проступку, передбаченого цим кодексом», звертається увага на відповідність протиправного діяння складу кримінального правопорушення. Автори проекту КК наголошують, що «суспільна небезпека це політико-правовий феномен, який повинен враховуватися законодавцем лише під час криміналізації та декриміналізації діянь, але не має бути ознакою кримінального правопорушення».
Мирошниченко Н. А. Деякі роздуми щодо проекту КК України. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 424-427. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33241
Keywords: кримінальне правопорушення та його ознаки; суспільна небезпечність; види осудності; типові санкції; види покарань; сriminal offences and their characteristics; social danger; types of criminal liability; typical sanctions; types of punishment