Участь захисника у проведенні судових експертиз як невід’ємний складник реалізації засад кримінального провадження (на прикладі судово-психологічної експертизи) - Копанчук, В. О.; Kopanchuk, V. O. (Одеса : Гельветика, 2021)
У роботі викладено правові основи та перспективи розвитку криміналістики та адвокатури у світлі правової реформи у державі. У статті розкриті призначення і процесуальний статус захисника (адвоката), а також висвітлено суттєві недоліки законодавчої регламентації правозахисної діяльності адвоката у сфері забезпечення конституційних прав і свобод учасників кримінального провадження від будь-яких їх порушень з боку слідчого, експерта і спеціаліста та визначені шляхи усунення цих законодавчих прогалин. Розглянуто процесуально-правові та криміналістичні питання щодо можливості участі захисника у проведенні судових експертиз, а також обґрунтована необхідність ефективної співпраці працівників слідчих органів та суду, експертів та криміналістів, а також адвокатів для якісного та об’єктивного виконання завдань кримінального провадження та покращення інноваційної політики України. Розкривається значення та місце цієї форми діяльності адвоката у системі заходів забезпечення ефективного розслідування кримінальних проваджень. Проаналізовані окремі процесуальні права та обов’язки захисника у кримінальному процесі України. Сформовані та наведені власні (авторські) питання у разі призначення судово-психологічної експертизи, розглянуто можливість розширення вже наявних прав захисника шляхом реалізації можливості захисника на проведення судових експертиз за його участю, надано пропозиції щодо покращення методики дослідження слідової картини у кримінальних правопорушеннях. Розкривається значення та місце цих новел у системі права, кримінальному процесі та криміналістики загалом. Зроблені висновки та надані рекомендації щодо узгодженого застосування норм чинного законодавства у практичній діяльності експерта, криміналіста, слідчого та адвоката. Привернуто увагу до необхідності подальшої наукової співпраці вчених, спеціалістів у галузі матеріального та процесуального права. Обґрунтовується необхідність синхронізації механізмів взаємодії національного та міжнародного кримінального права та процесу, правового забезпечення науково-реформаторських процесів в Україні. Ставиться питання про необхідність удосконалення кримінально-процесуального законодавства України на підставі вивчення та порівняння тих процесів реформування, які відбуваються у сусідніх державах.

The article outlines the legal framework and prospects for the development of criminology and advocacy in the light of legal reform in the country. The article reveals the appointments and procedural status of a lawyer, as well as highlights the significant shortcomings of the legal regulation of human rights activities in the field of constitutional rights and freedoms of participants in criminal proceedings from any violations by the investigator, expert and specialist and identifies ways to eliminate these legislative gaps. The author considers procedural and legal and forensic issues regarding the possibility of defense counsel’s participation in forensic examinations, improving Ukraine’s innovation policy. The article reveals the significance and place of this form of lawyer’s activity in the system of measures to ensure effective investigation of criminal proceedings. Some procedural rights and responsibilities of the defender in the criminal process of Ukraine are analyzed. The article forms and presents its own (author’s) questions when appointing a forensic psychological examination. The author considers the possibility of expanding the already existing rights of the defender, by realizing the possibility of the defender to conduct forensic examinations with his participation. The author of the article also provided suggestions for improving the methodology of research of the trace picture in criminal offenses. The article reveals the significance and place of these novels in the legal system, criminal procedure and criminology in general. The author of the article draws conclusions and provides recommendations for the coordinated application of current legislation in the practice of experts, forensic scientists, investigators and lawyers. Attention is drawn to the need for further scientific cooperation of scientists, specialists in the field of substantive and procedural law. The article substantiates the need for synchronization of mechanisms of interaction of national and international criminal law and process, legal support of scientific and reform processes in Ukraine. The author of the article raises the question of the need to improve the criminal procedure legislation of Ukraine on the basis of studying and comparing the reform processes that are taking place in neighboring countries.
Копанчук В. О. Участь захисника у проведенні судових експертиз як невід’ємний складник реалізації засад кримінального провадження (на прикладі судово-психологічної експертизи) / В. О. Копанчук // Актуальні проблеми держави і права : зб. наук. пр. Вип. 91 / редкол.: Г. I. Чанишева (голов. ред.) та ін. – Одеса : Гельветика, 2021. – С. 95-103.
Keywords: кримінальний процес; криміналістика; психологія; правоохоронні органи; досудове розслідування; кримінальне провадження; експертиза; спеціаліст; адвокат; Research Subject Categories::LAW/JURISPRUDENCE; criminal procedure; criminology; psychology; law enforcement agencies; pre-trial investigation; criminal proceedings; examination; specialist; lawyer