Забезпечення прав переміщених осіб в умовах збройних конфліктів в діяльності УВКБ ООН - Канєнберг-Сандул, Оксана Костянтинівна; Канєнберг-Сандул, О. К.; Kanienberh-Sandul, Oksana K. (Одеса : Фенікс, 2026)
Набуття статусу біженця в умовах збройного конфлікту на сьогодні має особливу актуальність. Саме збройні конфлікти призводять до масового переміщення осіб, які шукають притулку за межами своєї країни тим самим породжуючи міграційну кризу. Забезпечення прав цих осіб, які часто залишаються без засобів до існування, документів та базової безпеки, є одним із найбільших гуманітарних викликів сучасного світу. Діяльність Управління Верховного комісара ООН охоплює захист прав не лише біженців (осіб, які перетнули міжнародний кордон), але й внутрішньо переміщених осіб, чиї права та потреби є не менш гострими та важливими, а їхній правовий статус часто складніший для розуміння. Ефективність УВКБ ООН залежить не лише від міжнародно-правового мандату, а й від здатності до адаптації та координації у хаосі війни.
Канєнберг-Сандул О. К. Забезпечення прав переміщених осіб в умовах збройних конфліктів в діяльності УВКБ ООН. Соціально-політична та правова система України в цифрову епоху: сучасні виклики : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Одеса, 22 квіт. 2026 р.) : у 2-х т. / заг. ред. С. Ківалова ; НУ «Одес. юрид. академія». Одеса : Фенікс, 2026. Т. 1. С. 205-207. URL: https://doi.org/10.32837/11300.33181
Keywords: УВКБ ООН; переміщені особи; правовий захист; внутрішньо переміщені особи; збройний конфлікт; UNHCR; displaced persons; legal protection; internally displaced persons; housing; armed conflict